Няма буря "Магнитски". Това, което се случва там, е един предизборен фойерверк, продиктуван от желанието на САЩ да парира руското влияние в България. Неслучайно някои имена там касаят енергетиката. Това заяви Татяна Дончева пред bTV.

"Обстоятелството, че се занимават с руското влияние в България и се използват всякакви средства, за да бъде парирано и да покажат на други, че не е желателно да се замесват с позиции, които могат да бъдат окачествени като проруски. Това е съдбата на малките държави. Подлагам под съмнение желанието на САЩ да помогне с корупцията. По-скоро има борба за влияние", смята тя.

"Това, което се предлага като пакет закони в Плана за възстановяване и устойчивост, няма да свърши никаква работа. Гълъб Донев не го разбира. Не го разбира и Христо Иванов, като си представя, че десницата е единствената, която има желание да извърши съдебна реформа.

Нали разбирате какво отношение към корупцията има законът за намаляване на наказанието за клевета на държавните чиновници? Каква връзка има това? Без конституционна промяна не е възможно да постигнем устройство на съдебната система, с което да не се мъчим", заяви още Дончева.

"Няма мнозинство за това", сряза я водещата.

"Може ли да не ме прекъсвате", ядоса се Татяна Дончева.

"Може, но ще ви прекъсвам, когато е нужно", отбеляза Цветанка Ризова.

"Без конституционна промяна не може да стане това, което искаме. Преследват се престъпления. Не можете да въведете механизъм за контрол на държавен чиновник. Трябва системата да ви позволява да възпирате държавния служител от действия, които нарушават закона.

Всичко, което върши работа за главния прокурор са процедурата по излъчването му и свалянето му. Него го избират собствените му подчинени, което го прави безконтролно", каза Дончева.