Украйна има нужда от ПВО системи, ние имаме такива комплекси. Ако можем да ги заменим с модерни образци активно, отказът да се случи кого обслужва? Какви са плановете на служебното правителство да се възползва от тези ресурси? Радев може колкото си иска да нарича опонентите си “партии на войната”. Но това не го прави партия на мира, а партия на обслужването на Кремъл.

Това заяви пред bTV Христо Иванов в отговор на коментарите, направени по-рано днес от президента Рувен Радев.

Според Иванов държавният глава умишлено е връчил третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

"Президентът връчи мандата на Корнелия Нинова за четвърти път с абсолютно предсказуем резултат. Връчи го де факто на себе си, за да управлява. Когато ни покани на консултации се зае със същата реторика, все едно беше в кампания. Разбирам, че е постоянно в някаква кампания, че му е тясна ролята на държавен глава, но е тъжно когато националният интерес плаща за това", допълни Иванов.

По думите му ролята на президента е на посредник и активна страна. Това обаче не се случва.

"Вместо да се занимава с проруска пропаганда, добре е да си влезе в ролята. Досега казваше, че ще вкараме страната във война, сега е доста къдраво. Призовавам да свика КСНС, но не го прави, защото ще трябва да отговори на нашия въпрос", допълни Иванов.

Той коментира и новата порция санкции по закона "Магнитски". По думите му те поставят България в неблагоприятно положение и дават сигнал, че липсва доверие от страна на партньорите ни.

"Това е пореден вот на недоверие по отношение на българската прокуратура. Гешев трябва да си подаде оставката. Не разчитам да го направи просто ей така", допълни Иванов.

По думите му трябва трайна реформа в прокуратурата, за да отпушим външни инвестиции, членството ни в Шенген.

"Осем от девет души в списъка са български граждани. Това е погром. Ако искаме да го решим, трябва да направим конституционна реформа", категоричен бе Иванов.