Собственик на кабелна телевизия в Съединение и синът му са осъдени на 62 години затвор в Гърция за трафик на мигранти.

Присъдите на Христо Кабашки (53 г.) и 32-годишния Стоян Кабашки влезли в сила в края на януари и двамата вече са вкарани в килии в затвора в Солун. Бащата и синът са признати за виновни в превозването на 28 чужденци.

Според гръцките магистрати бащата и синът са замесени в организирана престъпна група за нелегален превоз на мигранти, който бил извършен в периода от юни до 7 август 2019 г. Тогава бил засечен трафик на гръцко-турската граница в окръг Еврос. Наказанието е по 2 години на мигрант, останалите 6 години са за участието в организирана престъпна група.

Кабашки бяха задържани у нас през август 2021 г. при операция, ръководена от Европол, след издадена Европейска заповед за арест. Малко след това двамата бяха екстрадирани в Гърция. Христо и Стоян Кабашки за признати за виновни в превозването на 28 чужденци.

Според разследващи в престъпната група участвали и грузинци, а българите осигурявали автомобилите, с които били превозвани мигрантите. Тарифата за трафик на един бежанец била 2500 евро.