Изкупната цена на суровото мляко се срина, алармират фермери. Мандрите вече плащат между 80 стотинки и 1,05 лева за литър, обясни изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите Михаил Михайлов. Това е и една от най-ниските изкупни цени в Европейския съюз, посочи той. В същото време литърът в магазините се предлага на поне три пъти по-висока цена - около 3,50 лева за литър. Само от август насам надценката върху млякото и производните продукти се е вдигнала с 67 на сто. “Печалбата остава в някого. В мътна вода се лови риба”, заяви през БНР Михайлов.

При тези изкупни цени загубата само от литър мляко за производителите е между 30 и 50 стотинки, обясни Михайлов, тъй като себестойността му за фермерите е между 1,34 лв./л и 1,52 лв./л. Така загубата само от една крава на година за производителите ще е между 400 и 800 лева.

Причина за срива на цената е нелегален внос на украинско мляко, което се внася у нас основно през Полша и Унгария, обясниха за “Труд News” хора от сектора. Суровото мляко от Украйна се продава на цени от по 45-50 стотинки за литър или два пъти по-евтино от българското. Затова и родните преработватели, предпочитат да купят такова, от което да произведждат млечни продукти като сирене и кашкавал. Украинските фермери от своя страна са принудени да продават директно сурово мляко заради проблемите с тока в страната, които не им позволяват да го преработват на място.

Български ферми вече са получили отказ млякото им да бъде изкупено, а част от тях дори започнаха да изливат продукцията в знак на протест, което обаче е незаконно.