Не само в България, но и в голяма част в Европа инфлацията в голяма степен превишава доходите. Това коментира пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Оказва се, че сме кротък народ, изтъкна той във връзка с протестите заради доходите в Европа. По думите му инфлацията няма лесно да намалее. Цените няма да се върнат надолу, по думите му - напротив те ще се повишават. Ако са необходими пари, сега е моментът да се теглят пари, съветва той.

Дянков смята, че се отдалечаваме от Еврозоната, а коментарите, че ще влезем догодина са по-скоро оптимизъм. За да стане това трябва да се приемат закони, спад на инфлацията, но и редовен кабинет. Изискването за Еврозоната е да се гледат параметри на два редовни бюджета.

Според Дянков следващите избори ще доведат до по-лоши резултати и прогнозира вот за парламент наесен за заедно с местния.

Служебното правителство трябва да приеме редовен бюджет, за да даде знак на ЕС и Европейската централна банка (ЕЦБ), че България е сериозна. Освен това пред Европа има редица други проблеми и ние оставаме на заден план, каза още бившият финансов министър.

Той критикува помощта за тока за всички сектори - помощта трябва да е за нуждаещите се сектори.

За високите цени смята, че у нас има и спекула.

Симеон Дянков съветва да се облага свръхпечалбата на оръжейната ни индустрия, както и частната енергетика. Тогава ще има повече пари за пенсии и заплати по думите му.