Официалният старт на строителството на междусистемната газова връзка със Сърбия на българска територия беше даден в района на село Голяновци, Костинброд. Първа копка направиха президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич, енергийните министри Росен Христов и Дубравка Дедович, изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов и генералният мениджър и член на Надзорния съвет на “Главболгарстрой Холдинг” АД инж. Калин Пешов.

Проектът е поредната крачка към енергийна независимост на страната ни. Газовата връзка със Сърбия ще разшири достъпа на България до европейския газов пазар. Капацитетът є ще бъде до 1,8 млрд. кубични метра газ на година с възможност и за реверсивен поток. Очаква се трасето на българска територия да бъде завършено до октомври тази година, а на сръбска - до началото на следващия отоплителен сезон. Газопроводът е проект от общ интерес за ЕС, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

Общата дължина на проекта на газовото трасе е около 170 км - започва от Нови Искър у нас и завършва при сръбския град Ниш. На родна територия трасето е с дължина 62 км. Освен полагането на тръбите, които преди две седмици пристигнаха на порт Бургас, предстои да се изградят две автоматични газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция при Калотина и две газови отклонения при Сливница и Драгоман. Тръбите, с които ще се строи газовата връзка, са внос от Индия, от изключително реномирана в международен план компания.

Изпълнител на трасето е ДЗЗД “Интернешънъл Газ” с участници “Главболгарстрой” и “Главболгарстрой интернешънъл”. Дружеството подписа договор с възложителя “Булгартрансгаз” през май миналата година на стойност близо 140 млн. лв. без ДДС. От тях 27,6 млн. евро са безвъзмездно финансиране по Механизма за свързване на Европа. Останалата част от необходимата сума ще бъде осигурена чрез гарантиран заем от нидерландска банка.

“Като компания с повече от половин век опит за изграждане на газова инфраструктура в Източна Европа осъзнаваме високата чест, но и високата отговорност да бъдем изпълнител на този стратегически проект. Искам да благодаря на президента Румен Радев и на ръководството на “Булгартрансгаз” за проявената политическа воля за осъществяване на този проект и други стратегически проекти като разширението на газохранилището в Чирен”, заяви генералният мениджър и член на Надзорния съвет на “Главболгарстрой Холдинг” АД инж. Калин Пешов. Той благодари предварително и над 300-та заварчици, механизатори, техници и ръководители, които ще прекарат следващите месеца на обекта или мислейки за него 24 часа в денонощието. Пешов обеща, че газовата връзка със Сърбия ще бъде изградена с материали и оборудване със световно качество, спазвайки срока за строителство и пазейки здравето и живота на всички, работещи на проекта, и на всички хора от околността.