Предложени са пакет от законопроекти и то няколко - пет законопроекта, които предстои днес да се разгледат в правна комисия. Внимателно четох всички законопроекти и намирам основната част от предложените законопроекти са крайно противоконституционни.

Предложените пакети законопроекти са противоконституционни, и ако бъдат приети, това ще е открито погазване и потъпкване с кални ботуши на Конституцията.

Това заяви заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов в кулоарите на парламента относно предложените законопроекти за промяна на НПК, съобщи БНР.

Сарафов обясни, че не само той, но и колегите, с които говори "считат, че това е открит опит за овладяване на съдебната система и отстраняване както на главния прокурор, така и председателите на ВКС и ВАС".

Заместникът на главния прокурор изрази надежда, че предложените промени се дължат по-скоро на непознаване на закона, а не "мисли за овладяване на съдебната система".

Той подчерта, че има много текстове, които са противоконституционни.

"По този ред, който е предвиден, не е необходимо да има достатъчно данни", каза той във връзка с механизма за разследване на главния прокурор. Сарафов е категоричен, че не е против да има механизми за разследване на главния прокурор.

"Желая да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, но механизмите трябва да бъдат коректни и законосъобразни, те не могат да бъдат саморазправа", подчерта той.

Той съобщи, че ако текстовете бъдат приети, КС ще бъде сезиран.

"Законопроект, който въпреки тежките думи, които се чуха сега и малко преди заседанието от върховете на прокуратурата и следствието, не цели нищо да овладява, нищо да нарушава, нищо да разваля, а напротив - цели да даде отговори на въпроси, които ги няма, поради единствената причина, че не сме се заели сериозно с тях.

От България в международен план ще бъде свалено петно, а за българските граждани ще бъде най-сетне ясно, че никой не е над закона", коментира от своя страна служебният министър на правосъдието Крум Зарков.