Габровски ще проведе срещи с всички партии в парламента. Проф. Габровски, надявам се , да започне да говори за приоритети. И чак тогава да се говори за имена и кабинет. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

В ГЕРБ бяхаме изправени пред варианта. В партията сме категорични, че няма по-подготвен от Бойко Борисов за премиер. През трите упраленски мандата на ГЕРБ отговорността винаги се е носила лично от Борисов. Той е доказал, че може да се справя с кризи и има нужните контакти на международната сцена, за да помогне на България в тези тежки моменти. Другата опция беше човек, който е достигнал върха в своята професионална кариера, пациентите му вярват и е еднакво отдалечен от всички партии. Спряхме се на втория вариант и отново поставихме интересите на държавата над партията. Заложихме на силна надпартийна канидатура, която ще може да обедини останалите депутати, каза още по БТВ председателят на Парламентарната група на ГЕРБ.
Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер, той прие мандата от Радев


"Аз смятам, че ще е много лош сигнал за политическата класа, ако откаже разговор по каквато и да е тема с проф. Габровски. Това поведение ще е неразумно. Дошъл е моментът да проявим разум и да поставим на първо място държавата. Ние го направихме с нашата кандидатура за премиер. Да, проф. Габровски няма политически опит, но може да намери баланс и да развърже политическия възел. Трябва да намерим път и да разговаряме, за да стане България по-силна. Проф. Габровски ще проведе срещи с всички председатели на парламентарно представените партии. Ние ще му окажем подкрепа тези срещи да се проведат в парламента честно и открито, както и ако има нужда от експертност. ГЕРБ имаме управленска програма от 140 страници. Надявам се проф. Габровски да разговаря първо за приоритети и политики и едва тогава да се говори за състав на кабинета и имена", добави Атанасова.


"От ДБ заявяват несъстоятелни аргументи, за да откажат разговори с ГЕРБ. Не може промените в Изборния кодекс да са оправдание. Тезата, че хартиената бюлетина ни е спряла за Шенеген също е несъстоятелна. Все още не е ясно дали президентът няма да наложи вето на промените и не може довод за отказ за разговори да е хартиената бюлетина. Вярвам, че ако всички проявим разум, първият мандат ще успее", завърши Атанасова.