Смяната на стратегията на „Булгаргаз” от директни преговори към конкурентни процедури ясно показва резултати. Това обяви на брифинг министърът на енергетиката Росен Христов. „Цифровото изражение за ноември е 200 млн. лева. Ако бяхме продължили старата стратегия, ноември щяхме да платим 200 млн. лева повече за същото количество газ, което потребяваме”, добави той и поздрави ръководството на компанията.

Христов отчете актуализираната прогнозна цена на газа за ноември - 130 лв. за мегаватчас. „Това е значително понижение, в сравнение с вече намалената цена от 166 лв., заявена отначало. Допълнителната отстъпка се дължи на изключително успешното представяне на конкурентните процедури, които „Булгаргаз” организира за доставки на синьо гориво”, добави той.

Успяхме да постигнем конкурентност между участниците, анонимност на офертите и в крайна сметка – значително по-добри условия за потребителите, заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. Тя илюстрира променените условия с разходите на едно домакинство за жилище от 110 кв. м. Ако през септември те са били 700 лв, през октомври – 350, а през ноември се очаква да бъдат 230 лв. По думите на Златева на всички търгове, обявени от „Булгаргаз“, участват компании от всички континенти, което гарантира прозрачна състезателна процедура и постигане на възможно най-добри условия.