Всеки пряк сблъсък с войските на НАТО ще доведе до глобална катастрофа. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин, говорейки на пресконференция в казахстанската столица Астана.

В обръщението си той призова хуманитарните коридори за украинско зърно да бъдат затворени, ако бъдат използвани за "терористични актове".

Путин обяви, че все още не е решил дали ще присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, следващия месец. Той също така заяви, че Германия прави "грешка", като дава приоритет на своята вярност към НАТО пред националния си интерес.

"Германия реши, че ангажиментите към някои международни споразумения, включително НАТО, имат предимство пред вътрешните интереси. Вярвам, че това е грешка и тяхната икономика и граждани страдат. В противен случай те не биха подкопали газопроводите "Северен поток", заяви руският президент пред репортери след приключването на срещата на върха на Общността на независимите държави (ОНД).

"Един клон на газопровода "Северен поток 2" е в работно състояние. Решение за пускането му не се взема и едва ли ще бъде взето, но това не е наша работа", добави той.

Путин беше попитан и дали би разговарял с президента на САЩ Джо Байдън.

"Трябва да го попитате Байдън дали иска да води разговори с мен. Засега не виждам нужда от преговори с Байдън, докато не видя платформа за това", категоричен бе той.

Запитан дали съжалява за действията на Русия в Украйна, Путин отговори категорично с "не". Той подчерта, че целта на Русия не е била да унищожи Украйна. По думите му "няма нужда от повече масивни удари срещу Украйна поне засега".

"Не съжалявам. Искам да изясня, че това, което се случва сега, е неприятно", заяви руският лидер и подчерта, че действията на Русия в Украйна са правилни и навременни.

Коментарите му идват след седмица на смъртоносни удари по цивилни цели в Украйна, включително в района на Киев.

Путин заяви, че всеки пряк сблъсък на войските на НАТО с Русия ще доведе до "глобална катастрофа".

"Надявам се, че тези, които казват това, са достатъчно умни, за да не предприемат подобни стъпки", намекна Путин.

Русия започна своята "специална операция" в Украйна на 24 февруари тази година.

Владимир Путин също така обяви, че "частичната мобилизация" на армейските резервисти, наредена миналия месец, ще бъде завършена след две седмици, което ще увеличи бойната сила на Русия.

"Мобилизацията приключва. Предполагам, че след две седмици всички мобилизационни мерки ще приключат", заяви той, добавяйки, че общо 222 000 резервисти ще бъдат призовани, което е по-малко от 300 000, които бяха обявени първоначално.

Твърди се, че общо 33 000 от тях вече са във военни части, а 16 000 участват във военната операция в Украйна.