Горивата ще продължават да поскъпват, прогнозира изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Според него цената на дизела ще продължи да расте, тъй като заради газовата криза се очаква той да бъде ползван като гориво за отопление. Бензинът също ще продължи да поскъпва, но с по-бавни темпове, обясни експертът.
“Под 3 лева няма бензин, но следваме пазара в Европа, а и в целия свят. Това лесно може да се проследи - следва се цената на суровия петрол, която тръгна надолу и цените в България също тръгнаха надолу. В момента, обаче, има застой и не е ясно дали трендът ще продължи надолу или ще обърне посоката”, обясни Делчев. Като допълни, че освен цените на суровия петрол върху нарастването на цената на горивата влияят още цената на природния газ, необходим за работата на рафинериите, инфлацията и цената на труда.

Делчев отрече цената на горивата да е повишена с 1 лев неправомерно и уточни, че най-верният измерител е пазарът. Той коментира и че отстъпката от 0,25 лева от цената на горивата, която се отпуска от правителството, не влияе върху търговската цена на горивата, а е само в полза на потребителя.

По данни на БПГА за последните 12 месеца цената на бензина А95 се е увеличила с 42,29 на сто, а на дизела - с 48,46 на сто. Част от причините за това увеличение е паниката на пазара за недостиг на горива заради войната в Украйна, обясни Делчев. Подобни са и данните на специализирания сайт fuelo.net, според който цената на бензина A95 към днешна дата се е увеличила с 40,97 на сто за година до средно 3,20 лева за литър в страната, а на дизела с 47,58 на сто до 3,35 лева за литър.
Най-евтино може да се зареди бензин А 95 в Ботевград, където литърът струва 2,69 лева за литър, а дизел във Велико Търново срещу 2,96 лева за литър.

Най-драстично за последната година е увеличението на цената на метана. Само за последните 12 месеца горивото е поскъпнало над 3 пъти с 215,12 на сто до 5,42 лева за килограм. Това е и единственото гориво, чиято цена продължава да расте - с 1 стотинка за вчера и с 3 стотинки за последната седмица. Най-скъпо метанът се търгува на бензиностанция на околовръстния път на Търговище, където горивото се предлага срещу рекордните 7,18 лв./кг. Най-евтино метан шофьорите могат да заредят на бензиностанция край Симитли срещу 3,75 лв./кг и край Свиленград срещу 3,86 лв./кг.