И двамата загинали полицаи в катастрофата, в която автобус с мигранти се вряза в патрулка на кръговото на „Трапезица”, са от Първо РУ. Издирваният е сириец с хуманитарен статут, а от днес започват проверки в бежанските центрове. Автобусът е собственост на хасковска фирма и е бил бракуван, нямал е основания да се движи по пътищата в страната. Собственикът, който го е предал на двете лица, които са отговорни за придвижванетоо на мигрантите, е задържан.

„Не органите на полицията е трябвало да пресрещат автобус с 47 мигранти, а тези лица е трябвало да бъдат спрени да прекосят държавната граница”, заяви на брифинг в Бургас вътрешният министър Иван Демерджиев. Той заяви, че полицаите са изпълнили своя дълг, но има претенции към Гранична полиция и призова зам.-директорът й Деян Моллов да подаде оставка.

Хронология на катастрофата

„Днес сутрина в 04:50 ч. е получен сигнал в дежурната част на ОДМВР Бургас за това, че патрули на Гранична полиция са последвали автобус, бял на цвят, който не е изпълнил полицейско разпореждане за спиране. Сигналът е предаден на най-близкия патрул от ОДМВР – служители с автомобил на Първо районно управление, които са подходили към кръговото на „Трапезица” и автобусът, идващ от посока Созопол, е ударил нашия автомобил. Вследствие на удара за съжаление са загинали двама служители. Единият е командир на отделение от Първо районно управление на 43 години с 18 години стаж. Вторият служител е от патрулно-постова дейност, също от Първо районно управление, със 7 години стаж”, каза директорът на ОДМВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Двамата загинали са Йордан Илиев и Атанас Градев.

"Задържано е едно лице, което не е от групата мигранти, за което има данни, че е участвало в превоза. Издирва се още едно лице, което също не е от групата, за което има данни, че е участвало в превоза, бил е в автобуса. И двамата са сирийски граждани със статут на хумантарни бежанци. Образувано е следствено дело под надзора на Окръжна прокуратура, уточни комисар Калоянов.

"В момента на мястото на жестоката катастрофа има два екипа, единият от който е от следователи. Другият екип е от наблюдаващи прокурори, които още са на местопроизшествието. Ангажиран е целият ресурс на Окръжната прокуратура, привлечен е един от най-авторитетните експерти по автотехнически експертизи проф. Карапетков. Ще бъде направена тройна експертиза", заяви окръжният прокурор Георги Чинев.

100 служители на Министерството на отбраната ще се присъединят към екипите на границата в почивните дни, а районът се наблюдава с дронове.