Археологическият сезон в България е провален, заяви проф. Николай Овчаров пред БНР. Според него бездействието на правителството на Кирил Петков е довело до блокиране на разкопките, а археолози могат да работят само благодарение на парите от общините. Според Овчаров причината е в бездействието на бившия министър на културата Атанас Атанасов и подадената през февруари оставка на зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов, който бил пряко ангажиран с археологическите паметници. На негово място не е назначен човек и обхватът на разкопките, които са били планирани за това лято, са оставени без подписани разрешения.

„В момента, почти в средата на август има колеги, вкл. и аз един от обектите, където още не са подписани разрешенията. Сега ще чакаме да ги подпише сегашният служебен министър Минеков”.

Преди две години правителствата у нас са определили пет обекта, които са важни за развитието на културно-историческия туризъм, като целта е била, от една страна, да се правят разкопки, а от друга - това да донесе приходи за съответните общини от туристическия поток.

„Области, които имат нужда от развитие - Северозападна България, Североизточна, Търговишкия край по-специално, Родопите”.

Средствата за тези обекти са осигурени и се намират в бюджета на държавата, обясни още професор Николай Овчаров и припомни, че бившият министър на финансите Асен Василев е посочил, че за да се ползват средствата е било необходимо те да бъдат одобрени от страна на Министерството на културата:

„В момента не се работят нито магистрали, нито газопроводи, нито археология”.