„Вярвам, че има хора с висок морал в този парламент, които ще изберат България пред своя партиен лидер, особено ако партийният лидер е бивш певец, който най-безотговорно решава да хвърля риск върху това правителство само заради личното си его.“

Това обяви премиерът Кирил Петков в специално видеобръщение, разпространено от Правителствената информационна служба.

Актуализирането на бюджета и подкрепа за правителство на малцинството са целта на срещите на министър-председателя Кирил Петков с народни представители от българския парламент, обяви премиерът.

„Във вчерашния ден актуализацията на нашия бюджет не беше подкрепена. Не беше подкрепена от ГЕРБ, от ДПС, от „Възраждане“ и от „Има такъв народ“. Защо тези партии не искат повишаване на пенсиите, когато тези хора имат най-много нужда от подкрепа срещу инфлацията? Защо не трябва да подкрепяме младите семейства с допълнителни данъчни стимули?. Защо не искаме да се намали цената на бензина в България и този пакет от 2 млрд. да не отиде да помогне на всеки български граждани точно в този момент. Заради политически интриги заради политически игрички“, заяви премиерът.

Петков заяви открито намерението си и през следващите дни да продължи да води явно и почтено разговори с депутати, запознавайки ги в детайли с тежката ситуация в страната.

Премиерът декларира още готовност за избори, ако такава е истинската воля на българския избирател.

Не ни е страх от избори, категоричен е Петков. Министър-председателят Кирил Петков, обаче, се фокусира върху диалога в интерес на българските граждани.

"А да не забравяме, че той е един бивш певец, решил да подложи на риск правителството в името на собственото си его", казва с възмущение премиерът.

Според него мандатът на правителството можел да бъде изкаран докрай, защото: "Това, което изглежда проблем днес, може да е възможност утре".

В своето обръщение премиерът дава изключително сериозни аргументи в подкрепа на актуализацията на бюджета, в който са заложени редица социални плащания, както и данъчни облекчени за семействата с деца.

Министър-председателят изрази опасенията си, че ако не бъде извършена актуализацията, пенсионери ще останат под прага на бедността заради инфлацията, а за бизнеса няма да има помощи за ток.

Премиерът Кирил Петков акцентира също върху ключови законопроекти и дейности, които изискват непрекъснатата работа на Народното събрание и на правителството.

Министър-председателят заяви, че до края на годината следва да бъдат приети редица закони, без които средствата по Плана за възстановяване и устойчивост не могат да дойдат.