"Когато едностранно беше спрян газа от Газпром, много бързо трябваше да намерим алтернатива. Цената на газа в САЩ е около една четвърт от цената на Газпром. Въпреки транспорта с кораби, разликата е толкова голяма, че може да се договори добра цена. Проблемът е, че сега всички търсят газ", заяви Кирил Петков по Нова телевизия.

Ние можем да си отстояваме интересите и имаме опции. Ще докажем, че никой не може да ни извива ръцете. Мисля, че крайната цена ще е еквивалентна с тази на руския газ. Хубавото е, че успяхме да договорим и цялото количество азерски газ. Бяхме на телефона с всеки един от акционерите на азерската компания.

Американския газ е подписан, двата кораба са тръгнали, знаем кога ще дойдат и кога ще пристигнат.

Договорът е подписан директно с американска компания. Не искам да кажа, коя е компанията, защото в момента целия свят търси газ. Поне докато договаряме дългосрочната цена е важно да запазим конфиденциалност.

Корабите не мога да дойдат веднага, те ще дойдат юни месец ( 8 и 23 юни ). Ако не се бяхме справили толкова добре, качването на цените щеше да продължи.

Истината е, че се справяме. След като можем да 3 дни да договорим по-добра цена, явно това правителство работи добре. Справихме се и с оръжията за Украйна.

Бившите управляващи се опитват да ни бутнат, но имат между 3 и 6 месеца, преди да попаднат под ударите на европрокуратурата.

Има една голяма част от превозвачите, които напълно ги разбирам. Цените им се качват и започват да бъдат натискани от пазара. Първо трябва да минем през всички мерки, които да направят живота им по-лесен.

4 пъти ме прекъснаха, казаха ми : Ние нямаме време да ви слушаме, това което ви казваме.

Когато съм отделил време, а някой ви се появи с първи коментар, че иска да се сменят министри: Това според мен е чисто политически протест.

Мярката, която исках да им съобщя, но нямах възможността, е че когато махнем акциза на газа - Продължава и сега диалогът с малките превозвачи. Нямаме друг ангажимент, освен да балансираме бюджета. Не можем да се подаваме на чисто политическия натиск. Една част от тях защитават руския интерес.

Тези, които са защитавали руските интереси са от тази група на сваляне на правителството! Повечето хора разбират, че едни следващи избори, ще вкарат държавата в хаос по време на война, което е много опасно.

Обвиненията към предишното ръководство на Булгаргаз са в Прокуратурата.

Ние поискахме да ни дадат опция за нашите самолети, заради закъснението на Ф-16. Сега имаме един период от 2 години, обещаха ни самолети втора ръка, говорим за около 6 самолета. Не е договорено дали ще плащаме. Ако има разходи, ще са за поддръжка, няма да ги купуваме.

Това което чух за съжаление, и от ЕС и от САЩ е, че тази война ще продължи минимум няколко години. Колкото и да е неприятно, ние трябва да сме сплотени, това няма да свърши скоро. Трябва да сме сигурни, че не вкарваме държавата в допълнителна криза, това правителство дава сигурност, че ще минем през този период.