Темата с предоставянето на българско оръжие за Украйна разделя не само обществото, но и управляващата коалиция. През седмицата от опозицията обвиниха властта, че и сега българско оръжие се използва в Украйна и това става след извършвани от страната ни продажби към Полша.

От Министерството на икономиката обясниха, че доставките са по стари договори, но не изнасяме за Киев. От БСП са категорични, че няма да подкрепят решение на парламента за предоставяне на оръжие. Бившият заместник-министър на отбраната от ГЕРБ Валентин Радев гостува в "Говори сега" с коментар по темата.

Ремонтите на машини стават бавно - кога би могло да стане това? Второ - в какво състояние са нашите заводи? Какво друго можем да правим - отдавна кадрите ги няма, заводите бяха управлявани грешно. Ами резервните части - откъде ще ги вземем? Така Радев коментира възможността да ремонтираме у нас военна техника за Украйна.

Това според мен е една врътка на премиера Кирил Петков като политик, допълни той.

Нямаме капацитет и не трябва така смело да се обещават такива неща, категоричен е Радев. Преместването на военна техника не е проста работа.

Продаваме на Полша, и на други държави от ЕС - те ги дават на Украйна. Ние ги продаваме на Полша, вместо да ги подарим на Украйна, обясни Радев относно износа на оръжия от България.

Със сигурност има подписани сертификати за краен получател. Със сигурност отиват в Полша. Би трябвало да се поинтересуваме дали тя ги отдава на трета страна. Няма как да няма някакъв контрол - ако не наш, европейски, категоричен е Радев.

Извънредното заседание на НС е на 4 май, следобед и там е записано предложението на ПГ на ГЕРБ. Залата всичко може да реши, предполагаме, че нашето предложение ще бъде подкрепено, смята Радев.

По думите му, решението на парламента ще нюансира решението на правителството но по начин, удобен за лидера на БСП и коалиционен партньор Корнелия Нинова, която е против изпращането на оръжия в Украйна.