Военната помпозност и зрелището на парада за Деня на победата в Русия ще контрастира рязко с тежките битки и неуспехите в Украйна.

Експертите се чудят как Путин ще даде на обществото руска военна акция като зрелище.

Това се посочва в материала на NBC News.

Доскоро Путин използваше парадите на 9 май в Москва, за да обедини гражданите на Руската федерация и да създаде руска идентичност на фона на поражението на нацистката армия от Съветския съюз.

Самият руски президент говори за загиналите и ранените членове на семейството си по време на блокадата на Ленинград от Хитлер.
Сега ръководителят на Кремъл всяка година на Деня на победата засяга въпроси за сигурността. „Това говори много за целите на Русия в световната политика“, каза Бен Судавар, политолог от катедрата по военни изследвания в Кралския колеж.

Така Путин се опитва да предаде на масите, че той е човекът, който ще води страната през несгоди, както е било през 1945 г.

В Деня на победата Путин няма да може да строи войниците си, както правеше преди, казва Судавар. Тъй като Русия вече „загуби хиляди“ във войната с Украйна.

Но, добави той, би било "много лесно" руският президент да излъже за победите в "специалната операция", защото има малък шанс някой от военнослужещите да протестира.

"Руските въоръжени сили може да не са съгласни с тяхното ръководство, но те не го правят публично. Това е не само страхът от възмездие, но и страхът да не бъдат обвинени в нелоялност", обяснява Судавар.

По-рано пенсионираният генерал от СБУ Андрей Кожемякин заяви, че Путин си е поставил цел - да превземе Донбас заедно с Мариупол до 9 май, за да представи това на руската публика като "победа".

В този случай обаче Руската федерация рискува да повтори същите грешки, допуснати от командването в началото на войната на 24 февруари, пише Bloomberg.

Превод: БЛИЦ