Опасността от сблъсък се запазва, призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод напрежението около Украйна след среща с външните министри на Финландия и Швеция в централата на пакта в Брюксел.

НАТО не е заплаха за Русия или друга страна, но имаме задачата да защитим всеки съюзник, добави той. Обмисляме допълнително повишаване на присъствието по източния фланг, възможно е и изпращане на батальони, съгласно международните задължения и за повишаване на общоевропейската сигурност, допълни Столтенберг.


Оставаме готови да продължим диалога с Русия, да изслушаме тревогите на Москва, каза той. Генералният секретар определи Финландия и Швеция като ключови партньори на НАТО и подкрепи тяхното решение да не бъдат част от алианса.


Шведският външен министър Ан Линде изрази дълбока загриженост от повишаването на руското военно присъствие край Украйна и предупреди, че следващи стъпки от страна на Москва срещу украинската независимост и териториална цялост ще доведат до огромни последици. По нейните думи поведението на Русия е неприемливо.


Финландският министър Пека Хависто отхвърли възможността за възстановяване на сферите на влияние в Европа.