Скоро в България ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен тест, за да влизат в обекти от типа на заведенията. Така няма да се ограничава изкуствено капацитетът им. Това стана ясно от интервю на здравния министър доц. Стойчо Кацаров пред bTV.

„Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със „зелен сертификат“ за преболедуване, ваксинация или тест. По този начин ще се изравнят нашите мерки с мерките, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни“, обясни той.



„Ние имаме план, в него сме записали при какви нива на заболеваемост и заетост на болничните легла какви мерки се прилагат. Експертите обсъждат непрекъснато, дори и в момента, когато преценят, че е необходими да се променят действащите мерки, главният държавен здравен инспектор прави предложение с доклад до мен, аз издавам съответната заповед“, каза Кацаров.



В отговор на въпроса дали от министерството предвиждат и други стимули като играта с награди смарт часовници, които да накарат хората да се ваксинират, Кацарова заяви: „Търсим всякакви възможности и варианти в хода на тази комуникационна кампания, за да се убедят хората, че има полза, че не се ваксинират за мен или за правителството, а заради своите баби и дядовци. Посланието ни е „Направете го за себе си“.