Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) предупреди в свой доклад, че има все по-големи рискове от незаконни финансови потоци, появяващи се по време на пандемията от КОВИД-19, включително пране на пари и финансиране на тероризма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според документа използването на нелицензирани доставчици на финансови услуги за пране на пари се е увеличило по време на коронакризата миналата година, както и употребата на онлайн търговия с цел пране на пари.

"Повсеместното въвеждане на локдауни доведе до значително увеличение на електронната търговия. Поради ограничените възможности за пренасяне на финансови средства и стоки по време на пандемията незаконните участници се обръщат към електронната търговия като инструмент за пране на пари", отбелязва централната банка.

Увеличил се е броят на така наречените "парични мулета" - хора, които получават незаконни средства в банковите си сметки, за да ги държат там или да ги изтеглят и прехвърлят другаде, получавайки комисиона за услугите си. В повечето случаи сметките принадлежат на хора с ниски доходи от Африка и Азия.

Банката установила опасност от измами, свързани с пандемията, когато фирми или физически лица подават фалшиви заявления, за да получат право на правителствена помощ.

Според централната банка на ОАЕ напоследък се наблюдава повишена заплаха от външни измами, по-специално киберпрестъпници, използващи както традиционни, така и дигитални канали, за да извършват дистанционно мащабни кибератаки.
Докладът е изготвен в момент, когато централната банка умножава усилията за борба с незаконните финансови потоци.

Междуправителственият регулатор за борба с прането на пари - Групата за финансови действия (Financial Action Task Force - FATF) - заяви миналата година, че са необходими фундаментални и големи подобрения, за да се избегне включването на ОАЕ в неговия "сив списък" с държави, подложени на засилен мониторинг.