Третият мандат се провали още след провала на първия. Тогава стана ясно, че в този парламент няма да може да се състави правителство. Лошото, което се случи днес е, че се ускорява закриването на сегашното Народно събрание, преди то да свърши ключови неща в рамките на една-две седмици.


Това каза журналистът Петко Георгиев в „Още от деня“.

Той допълни: „Негативно развитие е това, което се случи днес, позитивно е за тези, които пазят по всякакъв начин реформата на съдебната власт и Националната служба за охрана“.

Според политолога Татяна Буруджиева, успоредно със съставянето на кабинет, Народното събрание е могло да свърши много работа и да създаде комисии.

Георгиев коментира:

„При поредните избори ще има доста различни неща. Неспособността на втори по ред парламент да достигне до съставяне на някакво смислено мнозинство ще подейства образователно на голяма част от избирателите. Ще могат да погледнат през друга призма хората, които са гласували или решението си да не гласуват. Също самите участници в този процес, не може да не са си направили изводи“.

Този, който вкара кандидат-президент на балотаж срещу Радев, ще стане първа политическа сила в парламента, ако изборите са 2 в 1", категоричен е Георгиев.

Според Буруджиева ще има изтощение, пари и организационни усилия, които ще са хвърлени за вота. "Избори, които не са 2 в 1, не биха били обяснени на хората по друг начин на хората, освен с политически интереси.

По думите й парламентарните избори ще повлияят много на президентския вот.

"На тези избори, особено на президентските, решаващо ще бъде, поведението на десните избиратели. В момента десните избиратели ще са в ситуацията на решаващите буфер мача. Това ще определи както номинацията на другите кандидатури, така и поведението на ДБ в кампанията", каза Буруджиева.