Никой, дори и най-яростните ни опоненти, както у нас, така и извън страната, вече няма да може да си позволи да сочи назидателно с пръст българските право-охранителни органи, да ги ругае или да им вменява чувство за вина. Това написа във фейсбук бившият вътрешен министър Младен Маринов в коментар за новината от Брюксел, че Европейската комисия е публикувала нов мониторингов доклад за Румъния, но не и за България.

Маринов поздравява „всички колеги от МВР, специалните служби и българската прокуратура, с които през последните 2 години активно работихме за реалното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка и на мониторинга върху България“.

Бившият вътрешен министър призовава бъдещите депутати да внимават много, преди да решат да закриват специализираните съд и прокуратура.

„Надявам се, че всички български политици, които влязат в следващия парламент, внимателно ще претеглят и помислят върху ролята и значението на специализираните съд и прокуратура. Надявам се също, че ще се пазят от прибързани гласувания, които рискуват да навредят на авторитета на българската държава“, пише Маринов.

„Убеден съм, че с общи институционални усилия ще преодолеем негативните последици от чистките в системата за сигурност, които прави днешната безконтролна власт, и отново ще възстановим държавническото начало в българските право-охранителни органи“, заключава бившият МВР-шеф.