„Това, което видях да се случва в 45-ото Народно събрание, като политика, личностни отношения и политическо его съвсем не ми допадна. Въпреки сериозната подкрепа, която получиха партиите на промяната, се премина към конформизъм и реваншизъм. Не искам да бъда част от такъв тип политика. Моето разбиране е, че независимо дали имаш или нямаш мнозинство, ако имаш добри идеи и градивни политики, трябва да намериш аргументи и начини да убедиш останалите, дори и опонентите си, в правотата им и да ги наложиш. Така общественикът от Приморско Здравко Василев, който на парламентарните избори през април беше трети в листата на една от формациите на промяната – „Изправи се! Мутри вън“!

Здравко Василев, който е популярен като първи победител в риалити формат и често заема позиция по важни обществени въпроси, беше сред най-активните и разпознаваеми фигури по време на предизборната кампания. За предстоящите на 11 юли избори обаче, той не е част от листата на „Изправи се! Мутри вън!“. Здравко Василев обясни, че решението му е лично и се дължи на разочарованието му от видяното по време на краткия живот на 45-ото Народно събрание.

„Няма такова нещо като „пълно мнозинство и управленски комфорт“. Това никога не е било полезно и не трябва да бъде търсено от партиите. Политиката затова е трудно занимание, защото изисква много умелост, знания, познания и креативност – качества, които за съжаление, почти не ги усетих нито в тези, които управляваха 10 години, нито в тези, които се опитват сега да правят и налагат нов тип политика. Това, което се случи в краткия живот на 45-ото Народно събрание, е едно разочарование не само у мен, а и у голяма част от хората, които пожелаха промяната. Не мисля, че 46-ият Парламент ще е много по-различен – първо като резултати от изборите, после – като настройка за работа, като възможности за обединение и за начини на правене на градивна политика. Аз не искам да бъда част от конформистко и реваншистко управление.“, обясни Василев.

Той посочи, че не се отказва от политиката. „Твърдо заставам зад „Изправи се! Мутри вън!“, защото се оказа, че най-малката формация показа най-сериозно отношение към реалните проблеми, постави ги на масата и даде адекватни предложения за решението им. Получих и неприлично добри предложения от т.нар. партии на протестите след моята позиция по отношение на строежа на „Алепу“ и обвързването му с името на брат ми, но аз оставам последователен в своите виждания и симпатии. На този етап не искам да влагам своята енергия и здраве в този тип политика, на който ще станем свидетели и в 46-ия Парламент. Време е за политическо израстване и осъзнаването за това ще дойде с предсрочните избори за 47-о Народно събрание и нищи чудно тогава аз да съм водач на листата на „Израви се!“ за Бургас!“, каза още Здравко Василев.