Амбицията и комплекса на президента Румен Радев е да контролира службите, коментира политологът проф. Румяна Коларова пред БНТ. По думите ѝ така службите тотално излизат извън контрол и това е опасно.

„Мрежата на Божков навлезе в службите, той няма как да е функционирал, без да е в контакт с тях“, коментира Коларова. По думите ѝ корупцията е вечна тема в българската демокрация, а Васил Божков е в службите от преди 1989 г.

„Омръзнало ми е да виждам как зад обвинения процесът на корупция ескалира. Ще дам пример, който е показателен за българския преход – Боянските ливади и президента Желю Желев. Зад паравана на принципната критика дойде вълна на масово корумпиране, същото се случи и 2001г. Новите партии и политици са нещо, за което аз имам вътрешно предубеждение“, сподели Коларова.

Колегата ѝ Росен Карадимов допълни, че също е привърженик на втория план в политиката. „Ако погледнем втория план сега това не е обединение срещу корупцията“, предупреди Карадимов и цитира американския посланик, че у нас по корупционната верига има представители на всички слоеве – бизнесмен, политик, държавна администрация, съдебна система. За него американската страна не е наивна и много добре знае, че идват избори в България.

„Моят прочит е, че се дава знак за разграждане на системата“, коментира Карадимов.

Проф. Коларова отхвърли интерпретацията в публичното пространство, че САЩ се намесват на страната на протестите. Тя смята, че американската страна не иска да се стигне до развръзка на изборите след сблъсък между две „мафиотски групи“.

„Американското посолство в София не подкрепя протест, не подкрепя президент. Убедена съм, че те имат едно на ум за президента и то във връзка с неговите отношения с Бобокови. Изведнъж се оказа, че за изборите на 11 юли има една изключително силна инвестиция от страна на Васил Божков и от страна на другата групировка. Те удрят фирмите им. Те удрят инструмента, с който се наливат пари в изборите. Това е знакът“, подчерта проф. Коларова.