Бившият конституционен съдия Георги Марков написа гневен коментар в социалната мрежа, свързан с началото на Народното събрание и новите депутати.

Ето думите на депутата от ГЕРБ:

РЕФЕРЕНДУМЪТ НА СЛАВИ БЕШЕ РАЗСТРЕЛЯН ОТ САМИЯ НЕГО. ОПРОСТАЧИХА ПАРЛАМЕНТА САМО ЗА ДВА ДНИ - ГЕРБ НЯМАТ МЯСТО ТАМ!
Приятели,

Пряката демокрация в България почина. За съжаление, никога повече българите няма да излязат да гласуват на референдум, а който се опита да го инициира, ще бъде обявен за идиот.

Не е за вярване, но е факт. "Шоуто на Слави" инициира референдум за мажоритарни избори още 2016 г. 2,5 млн. българи гласуваха, колкото общо на миналите на 4 април парламентарни избори (аз бях един от гласуващите на референдума, защото бях избран мажоритарно във Великото Народно събрание на първи тур и защото бях първият вносител на искане за референдум за мажоритарни избори - още пролетта на 1993 г.).

Пет години след инициирането на референдума, "Шоуто на Слави" влезе в парламента с 50 депутати, а победилата партия ГЕРБ със 75 депутати, внася законопроект за мажоритарни избори - нарисувани над 120 гласа. И изведнъж се оказа, че България пропуска този шанс да скъса със злокобната пропорционална система, наложена от БСП през 1990 г.

Да видим защо:

- Според "Шоуто на Слави", защото трябвало да се направят 240 едномандатни избирателни района. Айде, добро утро! Ами, че то това беше ясно още през 2016 г., когато инициирахте референдума! Що не поканихте Мишо Константинов да ви ги направи?

Как така, само няколко месеца след падането на член първи на Живковата Конституция 1989 г. и след 45 години комунизъм, бяха направени 200 едномандатни избирателни района и юни 1990 г., в България, бяха избрани мажоритарно в два тура 200 депутати? Значи, през 1990 г. можем да ги направим едномандатните райони за няколко месеца 200, а 31 години по-късно не можем да ги направим 240?

Да не говорим, че след пет века турско робство, първият избирателен закон в България, е също мажоритарен! След пет века турско робство можахме да направим едномандатни райони, а сега не можем! Ама наистина - няма такава държава!

- Другият проблем бил, че трябвало по-кротък парламент, по-спокоен. Ами, то при комунизма 45 години си беше само спокоен. Събудихме го на 14 декември 1989 г. десетки хиляди софиянци, като свалихме член първи, та за малко и танковете щяха да дойдат!

- Третият проблем на референдума бил, че партия ГЕРБ не трябвало да я има на политическата карта. Ти да видиш - да изтрием ГЕРБ от политическата карта на България! Да изтрием партията, която пет пъти поред печели парламентарни избори, четири пъти поред евроизбори, нейният лидер направи европредседателство и председателство на "Пътя на коприната" и в момента е старейшина в ЕНП; да махнем кметовете на ГЕРБ, да махнем общинските съветници и да затрием близо 1 млн. избиратели...

Всичко се дължи на страха. Вижте цифрите: 2009 г., по настояване на президента Георги Първанов, са избрани 31 мажоритарни депутати в 31 едномандатни избирателни района - във всеки избирателен район по един. Резултатът е - пет мандата на ДПС в етническите райони и 26 за ГЕРБ. БСП е абсолютно капо, както и ДСБ - партията-джудже, убила СДС.

Но да видим последните мажоритарни избори в България само преди 2 години. Извинявайте, ако съм многословен, ама трябва да се каже.

При мажоритарни избори в два тура, ГЕРБ спечели кметските места в следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас; Велико Търново, Стара Загора, Нова Загора, Сливен; Габрово, Севлиево, Ловеч, Тетевен; Хасково, Харманли, Симеоновград, Димитровград; Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Петрич; Враца, Монтана, Лом, Бяла Слатина, Мизия; Поморие, Бяла, Луковит, Угърчин; Казанлък, Смолян, Асеновград, Свищов, Провадия, Панагюрище; А, стига толкова, че георграф станах покрай победите на ГЕРБ!

Ето за това, не искат мажоритарни избори, затова излъгаха 2 млн. участници в референдума и своите избиратели!

Само за два дни, десетият юбилеен български парламент след промените, беше жестоко опростачен от победените, които се бяха самозабравили и се държаха като победители. Само за два дни!

Ето защо считам, че тази акция показа, че победените в този български парламент целят да разрушат парламентарната демокрация и да дадат терен за еднолично управление на президента Радев. Искат да разрушат прокуратурата, за да услужат на олигарсите, които им плащат. Някакви развихрили се женоря, след дълъг престой в София, дори не се научиха да говорят без акцент.

Познавам Борисов отпреди другите в ГЕРБ (от 1996 г.) Най-после, след 20 години участие в държавния живот на България, човекът излезе на заслужен отдих. Има си внучета, жените още го харесват, предстои му да гледа мачове от Европейското по футбол (Кристияно Роналдо каца в Будапеща на 11 юни и ще отседне в хотел на остров Маргит).

Затова се надявам, колегите от ГЕРБ да не чакат той да ги подканя, защото не може да отговаря за всичко, и да оставят победените да си говорят сами в парламента. Те си имат общ език, да се разбират помежду си.

ГЕРБ не трябва да ги легитимира, за да изпусне и най-твърдите си избиратели. Необходим е парламентарен бойкот и преустановяване на участието в пленарните заседания. Колкото - толкова!