Трябва да се започне да се работи вече реално, а не само да се търси реванш и отмъщение. Това казаха на първия си брифинг след старта на 45-о Народно събрание бургаските депутати от ГЕРБ Любен Дилов – син, Димитър Бойчев и Ивелина Василева. Те изказаха пред журналисти впечатленията си от първите два пълни парламентарни дни, както и очакванията си за бъдещето на Народното събрание.

„Беше страхотна предизборна кампания. Аз лично съм доволен. Навсякъде победихме преките си противници, с изключение на секцията в затвора, но въпреки това и там имаме един впечатляващ резултат, а дори и преференции (б.а. смее се)”, заяви Любен Дилов –син.

Той допълни, че могат да бъдат само доволни от това, което се случи.


„Разбира се, шефът на ГЕРБ е в правото си да иска повече от неговите хора, но аз мисля, че беше направено повече от възможното след труса, който преживяха като управляваща партия от лятото. Резултатът е много добра основа за градеж. Ние сме спокойни, че когато и да ни изпрати новото парламентарно мнозинство на предсрочни избори, ние ще се явим още по-подготвени и ще имаме още по-добри резултати”, каза Любен Дилов – син. Той нарече притеснително нагонът на новия парламент да се превръща в Народен съд, може би заради политическия тестостерон от наскоро приключилите избори.

„Парламентарната ни група е в страхотна кондиция и се чувства свободна, защото няма тази тежка необходимост да крепи мнозинство. Много е лесно и приятно да си опозиция, аз много се забавлявам от тази промяна. Мисля, че ще бъде интересен този парламент, битките трябва да са вътре в него, а не навън по улиците. От това печелят всички”, допълни Любен Дилов-син, заявявайки, че ще е в Бургас три пъти месечно.

Областният лидер на ГЕРБ и народен представител Димитър Бойчев припомни, че като резултати от изборите, партията води с повече 10% пред втората - „Има такъв народ”.

„Общините извън Бургас се справиха много добре. В тях побеждаваме категорично с много добър резултат. Единствените общини, където резултатът пак е разбираемо да не е за ГЕРБ, са две – Руен и Созопол.

Във всички други общини, където имаме управление на ГЕРБ, резултатът е разгромяващ за ГЕРБ спрямо втората политическа сила”, каза Бойчев. Той заяви, че ще се опитат ангажиментите, поети по време на предизборната кампания, да бъдат входирани под формата на законодателни промени. Надяват се да убедят колегите си от Народното събрание да ги подкрепят.

„На първо място нашият ангажимент е към Бургаски многомандатен изборен район”, допълни той.

Депутатите коментираха и най-дискутираната тема в последните няколко дни за плана за възстановяване и развитие. Според Ивелина Василева демонстрация за лошата атмосфера, агресия, погазване на правила и процедури в парламента е входираният директен отказ от председателя на Народното събрание да бъде дадена думата на Томислав Дончев, за да представи плана. Планът е готов да бъде предоставен на Европейската комисия, но затова е необходима санкция на Народното събрание.

„Планът е инструмент, който се предоставя на държавите, за да се справят със здравната криза и да проведат редица реформи, за да се възстанови икономиката и ускоряването на темпа на развитие. Нашият план е мащабен документ. Той съдържа повече от 3000 страници. Разработен е в 4 основни части, покриващ основни елементи от обещствен-икономическите сфери. Съдържа 49 разработени проекти и 37 реформи, които ще бъдат реализирани с финансовия ресурс, който се осигурява, и който е в размер на над 12 милиарда лева. Документът е разботен с участие над 200 експерти, проведени са обществени обсъждания със заинтересованите страни и технически консултации с Европейската комисия”, заяви Ивелина Василева.

Още октомври месец планът е публикуван онлайн и с неговото съдържание може да се запознае всеки.

"Според мен се цели не толкова дебатиране на съдържанието на плана, предложения за усъвършенстване, а по-скоро желание за някакъв реванш, израз на желанието да се докара премиера в парламента, за да може да се говори за всичко останало, но не по конретиката на плана. Изражение на това бе отказът, даден на вицепремиерът в оставка Томислав Дончев да представи плана”, каза Ивелина Василева и припомни, че според правилна на НС всеки министър има правото да бъде изслушан и да получи думата, когато я поиска.