Мая Бошнакова-Тодорова е юрист по образование, завършила е „Право“ в Пловдив. В момента работи при частен съдебен изпълнител. Майка е на прекрасна дъщеричка. Въпреки че се чувства реализирана в личен и професионален план, тя вярва, че може да направи много за родния Бургас, именно затова е решила да остане тук.

Интересува се от всякакви обществени каузи, но е взела присърце проблемът с домашното насилие. Именно затова организира и среща на тема „Край на мълчанието! Не на домашното насилие!“, която ще се проведе – утре, 18 октомври, от 18:00 ч. в Експозиционен център Флора, зала 1.

- Вие сте сред най-младите лица в листата на ГЕРБ, какво Ви мотивира да се включите в политиката?

-Наистина за пръв път се сблъсквам с подобно предизвикателство, досега не съм се ангажирала партийно и не съм била в политиката. На мнение съм, че градът ни се нуждае именно от млади, креативни и необременени професионалисти, които да внесат свежест и нови идеи за развитието му. Година преди да се върна в Бургас срещнах съпруга си и тъй като винаги съм смятала Бургас за най-подходящия град, в който мога да създам семейство, точно това и направих. След като Бургас ми даде толкова много, реших, че вече е време да направя крачка напред и аз да се отблагодаря на града си. Започнах не само да стоя отстрани като наблюдател, но и направих крачката към реализиране на вижданията си. Затова съм тук – за да може идеите ми да станат реалност.

- Защо избрахте отборът на ГЕРБ - Бургас?

-Реших да приема поканата на партия ГЕРБ и да участвам точно в тяхната листа за общински съветници, защото са професионалисти и на практика са доказали, че знаят как да се справят с ежедневните предизвикателства в управлението на общината.

Както вече ви казах – аз съм майка. А ние, майките, имаме едно специално качество - да желаем най-доброто за децата си и винаги да търсим и намираме начините, по които това да се случва. Аз намерих своя начин в лицето на г-н Димитър Николов. От много години следя неговия принос към града ни. Мисля, че няма човек, независимо дали от Бургас, или не, който да не е забелязал всички онези промени – и малки, и големи, които бяха извършени през изминалите 4 мандата. Сигурна съм, че като част от отбора му, ще допринеса за развитието на мащабната програма, която е заложил за следващите 4 години. След като се запознах с идеите, които ГЕРБ предвижда да се осъществят, се убедих, че съм тръгнала по правилния път.

-Защо оставате в България, в Бургас?

-България и българското са в кръвта ми. Обичам традициите, културата, природата ни. Оставам тук, защото искам дъщеря ми да се докосне до българщината, да расте при корените си.

Докато бях студентка мислите винаги са ме връщали тук, в моя град. Милеех за морето, за парковете, за духа на Бургас. Връщах се и той всеки път ме приютяваше. Из града има десетки кътчета, които вдъхновяват и имат много голяма притегателна сила. Просто те карат да се завръщаш. Водена от вярата и амбицията, че мога да съм от полза на съгражданите си, аз оставам тук и съм готова да се сблъскам с всички предизвикателства, които се отворят пред мен.

-С какво мислите, че можете да помогнете на Бургас, какви са личните Ви приоритети?

-Смятам, че като млад и креативен човек с иновативни и широкоспектърни идеи, бих могла да съм от голяма полза на бъдещия Общински съвет в много направления. Със сигурност бих желала да се включа във всяка полезна за гражданите и за околната среда кауза, но съм се съсредоточила върху няколко по-важни за мен сфери, някои от които ме засягат пряко.

Една от тях е младежта. За мен е важно условията за децата в града, в който живея със семейството ми, да се развиват с пълна сила. Затова без съмнение ще подкрепя изграждането на нови детски градини, ясли и училища, както и модернизацията на вече съществуващите сгради. Иска ми се да подобрим максимално не само базите, но и качеството на учебната услуга в цялост чрез налагане на по-строги изисквания при подбора на кадри в образователната система. По този начин нашите деца ще получават равни шансове с тези на другите напреднали европейски градове. Всичко това ще бъде предпоставка за привличане на повече млади семейства в града ни и подмладяване жителите на гр. Бургас.

Като собственик на домашен любимец, чувам и разбирам проблемите на съгражданите си, които също притежават такива, и смятам да се боря за по-добра поддържа на зоните за свободно пуснати кучета, за увеличаване броя им и подобряване на условията в тях. Предвидено е поставяне на видеонаблюдение с модерен софтуер, който ще разпознава лицата на извършителите, с което дребните вандалски прояви ще бъдат значително ограничени. Ще спомогна за намиране на решение на проблема с придвижването с кучета в градския транспорт на територията на Община Бургас. За момента се правят изключения за пътуване с малки породи, но смятам, че като добре развит европейски град и ние можем да постигнем това.

Моя лична кауза е да сведем до минимум случаите на домашно насилие в града ни. За съжаление, това е една доста наболяла в днешни дни тема, която бързо разширява обхвата си. За мен, начинът да се справим това да не се превърне в тенденция, е да атакуваме проблема още в зародиш и да осведомим хората за правата и начините, по които биха могли да се защитят при евентуален акт на насилие. Искам да продължа практиката, която екипът на г-н Николов е изградил досега, и да я надградя. Правени са многобройни срещи с ученици и колективи с цел запознаването им с основните аспекти на насилието – що е то насилник, как да го разпознаем, как да се дистанцираме и съответно какви мерки да предприемем, ако това се случи.

В тази връзка държа да споделя за мероприятието, което организирам с помощта на Димитър Николов и ГЕРБ. Темата е „Край на мълчанието! Не на домашното насилие!“ и ще се проведе – утре, 18 октомври, от 18:00 ч. в Експозиционен център Флора, зала 1. Срещата ще е на тежка и много деликатна тема, но моята мисия е да информираме максимален брой хора за правата им и за съответните защитни механизми.

- Какво Ви провокира да създадете това събитие и каква е целта Ви?

-През годините на съзнателния си живот, за съжаление, се срещнах с много момичета и момчета, жертви на домашно насилие под една или друга форма. Спомням си безсилието, което изпитвах, докато слушах историите им, за това как им беше вменявано, че са безполезни, недостатъчни и нищожни. Безсилие, защото исках да им помогна, а тогава дори самата аз не знаех как. С всички тези зачестили случаи напоследък и шокиращата статистика за броя на пострадалите от домашно насилие, за броя смъртни случаи, не мисля, че имам сили да стоя повече дистанцирана и да не дам глас на онези, които продължават да мълчат. Като юрист аз знам правата си, затова искам да подам ръка на тези, които изпитват нужда от помощ, за да можем заедно да се изправим и да надделеем над мълчанието.

- Как бихте мотивирали вашите връстници и по-малките от вас, че трябва да гласуват?

-Важно е младите да имат своя гледна точка по всеки обществен въпрос. Важно е да участват в обществените дела. В момента предстоят избори на местно ниво, т.е. най-близките до нас и засягащи ни най-пряко като граждани. Смятам, че за да искаме и да очакваме нещо да бъде свършено, трябва явно да заявим позициите и гласа си. Ето например, както знаете, след десетилетия „ходене по мъките“, най-накрая имаме възможност сами да изберем какво да се случи с терена /над 11 дка/, известен като "дупката" или „жабарника“ чрез допитване, което ще бъде организирано през идните месеци. По този начин общината ни кани да изразим мнението си, а това е нещо, което ни показва, че нашият глас е важен. Възможности за пряко участие на гражданите в обществения живот винаги са ме карали да гласувам и да вярвам, че мнението ми като гражданин е важно.

Позволявам си да завърша с цитат на Бертолт Брехт:

"Най-лошата неграмотност е политическата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не участва в политическите събития. Той не знае, че цената на живота, цената на зърното, на рибата, на брашното, на наема, на обувките и на лекарствата зависят от политически решения. Политически неграмотният е толкова глупав, че е способен да се пръсне от гордост заради факта, че мрази политиката. Този глупак не осъзнава, че проституцията, изоставените деца, най-големите крадци, лошите политици и корумпираните лакеи на национални и мултинационални компании се раждат тъкмо поради неговото политическо невежество".

Затова, без значение каква е политическата ви ориентация, призовавам ви да гласувате! Гласувайте за по-добро бъдеще на нашия любим Бургас. Гласувайте за бъдещето на нашите близки и деца.

Можете да подкрепите Мая Бошнакова-Тодорова, като гласувате за ГЕРБ с №7 в интегралната бюлетина и отбележите преференция 141.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!