Общо деветима доскорошни депутати от различните политически сили, представени в предходното Народно събрание, остават извън парламента. За някои от тях е възможно това да е временно и скоро отново да бъдат народни представители, други обаче ще трябва да започнат нова работа.

Три знакови фигури на ГЕРБ на този етап са извън списъка с новите депутати – общинският лидер Иван Вълков, Семир Абу Мелих, както и Румен Желев. Желев и Вълков имат силна преференциална подкрепа. За Желев са гласували 4029 души, а за Вълков – 3984. Това обаче се оказа недостатъчно да пренаредят позициите, тъй като затова са нужни поне 4924 преференции. Семир Абу Мелих беше шести в първоначалния списък, но след като на второ място отиде единадесетата Ася Пеева, той става седми. Него преференциално са отбелязали в бюлетината 1707 избиратели. Семир Абумелих и Иван Вълков обаче имат шанс отново да бъдат в парламента. Ако един от избраните нови народни представители бъде изтеглен в изпълнителната власт, Абу Мелих ще бъде депутат, а за да се върне Вълков в парламента, трябва трима да бъдат част от бъдещите министерства.

В ГЕРБ за парламента на този етап се стягат две нови лица – общинският съветник от Поморие Ася Пеева и журналистът Диана Саватева. Жечо Станков, който също е избран, в последното правителство на Борисов беше зам. министър на енергетиката.

В БСП е ясно още преди изборите, че с кариерата си в Народното събрание на този етап приключи досегашният депутат Атанас Зафиров. Той беше изтикан от листата и избощо не беше кандидат. Новите лица от левицата са Николай Тишев, който съчетава функциите на областен и общински лидер, както и общинският лидер на структурата в Карнобат Тодор Байчев.

ДПС губи в Народното събрание една от емлбематичните си фигури в Бургаски регион Дурхан Мустафа. Той от години се считаше за абониран за мястото си на депутат, но явно този път не получи нужната подкрепа от Руен, където е родното му място. Той беше изместен от втората позиция с преференциалния вот, даден за кмета на Рудник Ангел Исаев. Все още не е ясно решението на централата на ДПС, но за момента Исаев, а не Мустафа, ще бъде народен представител.

Още един депутат, избран в предходното Народно събрание от Бургаски регион, ще остане извън парламента. Това е Хюсеин Хафъзов, който на изборите през 2014-та беше водач на листата на ДПС, сега се кандидатира от ДОСТ, но формацията не събра нужните 4%, за да има той работа в НС.

При Обединените патриоти картината се повтаря като на предходните избори. Депутатите от региона ще бъдат двама – Валери Симеонов и Христиан Митев.

Досегашният депутат от Реформаторския блок Костадин Марков, който и сега беше водач на листа, остава извън парламента, след като коалицията не успя да прескочи 4%-та бариера.

Същото е положението и с екс народния представител от „АБВ-Движение 21“ ген. Михо Михов, който не беше водач на листа в Бургас, но така или иначе няма да бъде депутат, тъй като коалицията събра недостатъчен резултат, за да прескочи прага за представителство в Народното събрание.

Бившият депутат от БДЦ Стефан Кенов изобщо не участва в изборите, за момента той се занимава с политика като наблюдател.