Изборният ден в община Руен е сред най-напрегнатите в Бургаска област. Членове на секционни комисии в селата Речица и Заимчево решили да опаковат с хартия урните, за да не се виждали бюлетините, ако случайно се разтворят. Кметът на общината Исмаил Осман лично се намеси, за да бъдат махнати хартиите. „Не може да се закриват по този начин, иначе нямаше да има смисъл урните да са прозрачни, а щяхме да ползваме старите дървени сандъци. Така може определени членове на секциите да злоупотребят докато останалите почиват навън“, каза кметът Исмаил Осман пред БургасИНФО. В 11 часа той още не беше сварил да гласува, защото обикаляше по сигнали близките села.

В общинския център Руен вотът протича видимо спокойно, макар че напрежението между две от участващите във вота партии се личи още с приближаването към населеното място. Дори дърветата край пътя са облепени с предизборни плакати, на всеки магазин, кафене или друг търговски обект има агитационни материали. Близкото село Ябълчево, където кметът е един от двигателите на една политическа сила, кипеше от рано сутринта.

Дори дърветата край пътя за Руен, а и тези в пущинака между селата, са осеяни с плакати на две политически сили

В секцията в Ритуалната зала в Руен изборната активност беше сравнително ника, само на метри от нея кипеше живот - мъжете усилено играеха карти

В Ябълчево още рано сутринта кипеше живот

В Люляково около 11 часа имаше рязко наплив от избиратели