„След вота в неделя ще получим тежко разединен народ в момент, в който съединението трябва да направи силата”, заяви в „Здравей, България” бившият премиер Бойко Борисов.

„БСП обиждат всички милиони избиратели на ГЕРБ с всички тези обиди, квалификации и неверни твърдения. Бих отговорил много остро на Корнелия Нинова, но зад нея стои друг милион хора. Имам много приятели от БСП. Ако започна да говоря така за тях, ние ще счупим по средата отношенията си като хора”, коментира той пред Нова тв.

„Категорично с ДОСТ нямаме нито уговорки, нито смятаме да управляваме заедно”, заяви Борисов.

„Ние предизвикахме изборите, за да успокоим държавата. Усещаше се напрежение в страната”, допълни той.

Борисов коментира малката прогнозна разлика на социологическите агенция между ГЕРБ и БСП с думите, че в България обикновено след управление „всичко живо се срива”.

Той коментира и темата с Турция и намесата й в изборите у нас. „Просто това при мен нямаше да се случи. Те имаха респект. Отказвал съм категорично разговори с турските лидери, ако те не си променят тона”, заяви Борисов.

„Турският президент Реджеп Ердоган всеки ден заплашва Европейския съюз, включително и България. Аз знам колко твърди и внимателни трябва да сме с този човек”, допълни той.

„БСП винаги се възползва на изборите от това, че техният електорат е проруски. По същия начин тази тема бе експлоатирана от тях и по време на президентските избори. Тогава ГЕРБ имаше много твърда позиция спрямо Русия заради анексията на Крим. Винаги съм настоявал, включително и в Брюксел, за спазване от страна на Русия на Минските споразумения. Но в същото време виждате какво става в Турция”, посочи Борисов.

„Единственият ни шанс при тази ескалация на напрежението е чрез ЕС и НАТО да се справим с предизвикателства, включително и като това с мигрантите. Виждате, че по мое време нямаше проблем с тях”, каза Борисов.

В студиото влезе и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя определи Борисов като началник, който се вслушва в хората си: „Той работи в екип, но трудно прощава грешки".

"За нас и за държавата е здравословно, че загубихме тези избори. Ако и президентът беше от ГЕРБ, ние щяхме да продължим да носим цялата отговорност", изтъкна бившият премиер.

Той обеща двойно увеличение на учителските заплати и въвеждане на санкции за родителите на деца, които не ходят на училище, включително спиране на социалните помощи. Борисов също така се ангажира да се бори с корупцията и контрабандата. Също така той пое ангажимент да финансира всички процедури по ин витро – колкото пъти е необходимо.