Кандидат-депутатите от ГЕРБ в Бургас ще предприемат конкретна законодателна инициатива, за да може трафикантите на нелегални мигранти да не се разминават с условни присъди. Това е част от мерките, които предвиждат за сигурността на нашата граница заради бежанците от една страна, така и заради напрежението между Турция и Европа.

„Нашата инициатива е народните редставители от ГЕРБ от Бургас да излезем със законодателна инициатива с ограничаване на възможността присъдите за каналджийство и трафик на хора да бъдат условни. Искаме да гарантираме законодателни промени, които да доведат до ефективни присъди за тези престъпления. Целите ни в сектор Сигурност са строг контрол и защита на границата, разбиване на мрежи за трафик на хора и спиране на нераглемантиран приток на мигранти, както и ангажиране на военнослужещи в подкрепа на органите на МВР.“, каза водачът на листата в Бургас Ивелина Василева пред журналисти днес. С тази инициатива се ангажира кандидат-депутатът от гражданската квота – журналистът Диана Саватева, а евродепутатът Мария Габриел посочи на каква помощ може да разчитаме в ситуация на обтегнати отношения между Турция и Европа.

„След консултации с юристи кандидатите за народни представители от ГЕРБ Бургас вече имат конкретно предложение за законодателна промяна, която е стъпка към поставената в началото на кампанията цел – по-строги наказания за каналджийство и по-конкретно ограничаване на материdлно-правните предпоставки за налагане на условни присъди.

Промяната касае чл. 281 от НК: „Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, се наказва с лишаване от свобода до 5 г. и с глоба от 3000 до 10 000 лв.”.“, смята Диана Саватева.

Предложението е да отпадне текстът „с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага”. „На практика е почти невъзможно да се докаже, че шофьорът трафикант прибира пари, макар че когато задържиш камион с 30 бежанци, това определено не може да мине за автостоп... Заедно с това ще инициираме дискусия за по-сериозна законодателна промяна и включването на нелегалния трафик и каналджийството към раздел първи от НК „Престъпления против републиката”.“, сочи тя.

Във връзка с напрежението с Турция, евродепутатът Мария Габриел каза в Бургас, че България може да разчита на помощта на Фронтекс в кратки срокове.

„Категорично е, в новия правилник на Фронтекс има възможност за бърза реакция, когато се установи уязвимост на дадена граница или когато страна- членка, поиска тази помощ. В ЕС вчера директорът на Фронтекс Фабрис Леджери потвърди това със случая на България. Има готовност да ни помогне“, каза тя.