Костадин Андонов е областен лидер на АБВ-младежи в Бургаска област. Той е младата и перспективна надежда на партията в региона. На предстоящите парламентарни избори той е кандидат за депутат от коалиция „АБВ-Движение 21“, в листата е 15-ти.

- Г-н Андонов, Вие сте едно от младите лица сред кандидатите за народни представители от Бургаски регион. Защо се включихте в битката за парламента?

- Винаги съм вярвал,че трябва да направиш нещо значимо за обществото. Искам да променя статуквото. На мястото на политиците, които са омръзнали на хората, да дойдат нови лица, които ще работят за България. Имам желание, идеи, воля и ще работя всеотдайно хората да живеят спокойно, децата да започнат учебната година в българско училище на европейско ниво, да имаме сигурност в своя дом и на работното си място. Нашите баби и дядовци да бъдат оценени за своя трудов път.

- Вие сте една от най-перспективните надежди в АБВ.Защо избрахте тази партия, за да участвате в политиката?

- Занимавам се с политика, защото се чувствам длъжен да участвам в процеса за пълна промяна на нашата родина. Избрах АБВ, защото това е единствената политическа партия, която е доказала, че работи в интерес на хората. Платформата на АБВ и нейните политики са обърнати към гражданите. В България хората са свикнали само да се възмущават, без да правят опити да променят нещата, които не им харесват. Много е лесно да зарежеш всичко, защото не ти харесва, да заминеш в чужбина и да се опиташ там да живееш в по-подредена държава. На хората в чужбина не някой друг им е подредил нещата, те сами са го постигнали с общи усилия.

Останах в България и ще се опитам да променя нещата, които не ми харесват. Тъжно е да стоиш и да гледаш един смачкан и обречен на бедност народ. Нещата от живота не са само да работиш и да плащаш сметки.

- Една от водещите теми в тази предизборна кампания е въпросът как младите хора да останат да работят и се развиват тук? Какви са начините според Вас? Кое би задържало младите хора у нас?

- Нужно е финансиране по мерки за стажантски програми, както и подкрепа за млади предприемачи, които искат да направят така наречената start-up инициатива-стартиращ бизнес. Това може да се случи единствено и само, ако има финансови стимули за това. С високи доходи можем да задържим младите специалисти в родината ни.

- Какъв личен ангажимент Вие поемате към хората в Бургас, ако бъдете избран за депутат?

- Ще бъда в непрекъснат контакт с тях, с редовно присъствие и срещи в региона. Когато е необходимо съдействие или пък да чуя препоръките, критиките и исканията на хората. Един от конкретните ангажименти в региона –да бъда силният и енергичен глас на Бургаска област в Народното събрание и да лобирам за увеличение на бюджетите на всички общини в област Бургас, за да има повече средства за социални услуги, ремонти на пътната мрежа и за финансиране на училищата.Ще взаимодействам с всички кметове в региона, независимо от тяхната партийна принадлежност. Депутатите и местната власт трябва да работят ръка за ръка за благото на региона.

- При посещението на АБВ в Бургас Константин Проданов стана ясно, че Вие имате конкретни идеи за развитието на младите хора и бизнеса. Какви са те?

- Необходима е нов тип икономика, която да е високо продуктивна, като произвежда неща с висока добавена стойност, които външният свят иска да види.Държавата трябва да се ангажира активно като инвеститор, който ще подбере няколко сектора, за които има ниша на световния пазар.Такива сфери са енергетиката, фармацията, роботиката.

- Какво очакват от Вас младите хора? Какви проблеми Ви споделят?

- Младите хора имат нужда от подадена ръка, да им се даде шанс да докажат, че искат и могат да работят в България. Радвам се, че хората навсякъде ме посрещат с позитивизъм и надежда за едно по-добро утре. Особено държа на добрите връзки с моите връстници. Те са най-естествените носители на идеите за промяна. Сигурен съм, че с общи усилия ще възродим държавата.

- Каква е Вашата преценка за хода на предизборната кампания до момента?

- Кампанията ни върви доста по-активно на терен за разлика от кампаниите на други партии, които разчитат на чисто популистки подходи. Ръководството на АБВ, чийто представители са водачи на листи в няколко избирателни района, са обиколили вече неколкократно страната. С хъс и ентусиазъм да достигнат до максимален брой хора, до техните проблеми и да търсим заедно решение за развитие на държавата ни. Това не е популизъм. Мълчи се за купения вот в най-уязвимите райони в България, за цинизма, с който години наред видни политици са обещавали високи доходи и просперитет, без реални мерки как да се постигне. В нашата кампания няма място за фалш и лицемерие. Голяма част от новото ръководство на АБВ и актива на партията са млади необременени от други партийни участия хора. Ние разчитаме на волята си да се борим да живеем и развиваме в страната си достойно и уверено. Вярвах,че тази мотивация ще залегне в поведението на българските политици. Уви по-голямата част са водени от интереси и демагогия. На фона на тази картина, коалиция „АБВ и „Движение 21“ внесе надежда за избирателите. Реалният избор е бюлетина номер 8 и да спрем опростачването на страната.