Димитър Бойчев е областен лидер на ГЕРБ в Бургас. Той е депутат в 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание. За предстоящите парламентарни избори е трети в листата на ГЕРБ.

Ето впечатленията му от хода на предизборната кампания, както и очакванията му за дните до вота и ангажиментите, които поема:

- Г-н Бойчев, остават дни до финала на предизборната кампания, която на национално равнище протича остро. Какви са впечатленията Ви от нейния ход в региона и очаквате ли изненади до края й?

- Предизборната кампания в региона не е изострена, единственото, което ми прави впечатление е, че много се вихри популизмът. Обещанията, които дават нашите опопенти, са извън рамките на нормалното и реалното. Може би по този начин искат да бъдат чути от хората, но в това говорене няма нищо реалистично като покритие. Основно даваните обещания са в социалната сфера, но никой не посочва откъде ще дойдат парите за осъществяването им. А в крайна сметка всичко е свързано със средства и тяхното осигуряване. Единствено ние поемаме ясни ангажименти и обещаваме това, което е изпълнимо. В Бургас разликата между ГЕРБ и останалите партии е, че единствено ние имаме регионална програма, която е написана, разпечатана и остава трайно. Тя съдържа ангажименти, които поемаме към Бургас. Думите се изричат, отлитат, забравят се, но написаното остава.

- Как хората приемат ангажиментите, които са записани в регионалната програма?


- Много е важно, че тя е написана, а това остава. Няма да забравим нищо, което е включено в програмата. Когато е написана, и нашите избиратели няма да забравят какво се изисква от нас при един бъдещ мандат. Добре се приема, защото ние през последните години вдигнахме самочувствието на жителите на целия регион. Можем да се гордеем с Бургаска област, в която живеем. Всичко направено досега, както и това, което предстои, е свързано и с икономическото благосъстояние на хората, туризмът е голяма част от бизнеса тук, инфраструктурата е много важна, пприоритетно е и образованието, с потенциала за привличане на инвеститори, за вдигане на стандарта на живот на всеки жител на областта. Затова и програмата се приема добре. Аз винаги съм казвал, че предизборната кампания не е само през този един месец до провеждането на вота. Тя е през целия мандат, в който си работил и показал, че можеш да градиш. Сега искаме възможност да продължим да изграждаме региона си. Мисля, че сме в правилната посока и ангажиментите, които поемаме, са много важни. Искаме да довършим проектите, които сме започнали.

- Вие бяхте депутат и сте запознат с проблемите на региона. Кой от тях приемате като лична кауза за тези избори?


- Личната ми кауза е туризмът, защото това ми е профилът. Инфраструктурен обект, който има голямо значение да запазим ръста, който имахме миналата година в туризма, е доизграждането на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг. За миналото лято около 2 млн. 900 хил. туристи са кацнали и са били обработени на Летище Бургас. Когато те летят 2 часа от Лондон, а пет часа пътуват до Слънчев бряг, е абсолютен нонсенс. Каква реклама е за държавата? Моя лична кауза е доизграждането на пътя. Наистина искаме да имаме възможност да го довършим. Има обжалване на процедурите, за съжаление. Предполагаме, че този въпрос ще бъде решен до юни-юли и ще започнем същинската работа по изграждането на пътя. И трите отсечки – обходът на Поморие, обходът на Ахелой и правата отсечка, която ги свързва, могат да се работят паралелно с трафика, защото са извън сега съществуващото трасе.

- Очакванията са обаче за трудно сформиране на правителство след изборите. Ще намерите ли подкрепа за ангажиментите, които поемате към Бургас сега?


- Надявам се да има дясноцентриско правителство. За приоритетите в нашата програма сме разговаряли с г-н Борисов, Цветанов, Николов, да ги отстояваме. Ние имаме вече коалиционна култура, доказали сме, че можем да работим в коалиционно управление. Но пак казвам – на първо място ще бъдат приоритетите в нашата регионална програма. Много е важно, че ние сме партията, която се стреми към обединение по важни каузи. Аз лично съм призовавал за важните инфраструктурни обекти, за важните неща, които предстоят да се направят – да има обединение. Стига вече с тази комфронтация, наистина трябва да има единство за важни цели, които трябва да се случат за региона.


- Имате ли притеснения за начина, по който ще протече изборния ден предвид напрегнатата обстановка с избирателите в Турция, очакванията за автобуси с изборни туристи и взаимоотношенията между ДПС и ДОСТ, като се има предвид, че в нашата област е ГКПП-Малко Търново, както и общини като Руен например, в които двете партии имат свои избиратели?


- Категорично имаме притесненията, предвид изострената ситуация. Ето, това е една кауза, която може да ни обедини – да си опазим чисти изборите. Против сме изборния туризъм. Ние сме единствената партия, която е показала, че няма как да влезе в симбиоза с ДПС или с ДОСТ.

- Преди всички избори не може да бъде подминат и въпроса какъв резултат бихте счели за успех като областна структура на ГЕРБ в Бургас?


- Минимумът, който очакваме, е да си запазим същия брой депутати, а именно пет. Очаквам дори и при възможност – с един повече. Притесняват ме невалидните бюлетини, защото на предходните парламентарни избори загубихме един мандат точно от тях заради преференцията. Най-честите случаи на невалидност бяха, че избиратели отбелязват само преференцията, което е проблем.