Този тип икономика ни обрича на бедност и на това младите хора да напускат един по един страната, понеже няма как да се амбицират хора, които са инвестирали време, енергия и пари да се образоват, да останат тук и да работят в най-добрия случай- в аутсорсинг индустрията. Така с висше образование, два чужди езика да отговарят на телефона и да казват – „Да, сър. Натиснете копчето и рестартирайте компютъра“. Да, за това се плаща малко повече от средното в страната и гарантира почивка на морето в Бургас или другаде по Черноморието за една седмица, както и последен модел смартфон, но ми се струва, че на младите хора им трябва нещо повече от това. Това каза днес лидерът на АБВ Константин Проданов на среща с представители на академичните среди и студенти в Бургас, която се състоя в сградата на Бургаския свободен университет. С него бяха и водачът на листата в Бургас Румен Петков, областният лидер на партията Антон Коджабашев, който е втори в нея, д-р Веселина Дончева, която е на трета позиция, както и други кандидати за народни представители от коалиция "АБВ - Движение 21".



Разговорът, който продължи два часа, даде възможност на младите хора и техните авторитетни преподаватели да задават въпроси, които ги вълнуват за бъдещето на младите хора, тяхната реализация и за проблемите, с които се сблъскват. От своя страна Проданов, който е икономист по образование и е завършил в Япония, с точност разясни визията си за начина, по който младите специалисти да имат възможност за развитие.

„Аз лично смятам, че ако няма интелектуално предизвикателство, ако няма развитие, човек започва да се чувства подтиснат. Необходима е нов тип икономика, която да е високо продуктивна, като произвежда неща с висока добавена стойнотст, които външният свят иска да види. Ние не произвеждаме такива. Този тип икономика може да създаде тези работни места, които могат да задържат младите хора тук. Опираме до въпроса: Как? Този тип радикална трансформация не се случва от само себе си, а с активното участие на държавата. Държавата трябва да се ангажира активно, като инвеститор, който ще подбере няколко сектора, за които има ниша на световния пазар, където са световните тенденции. Такива сфери са например енергетиката, фармацията, но глобални тенденции са роботиката, изкуствения интелект, генното инженерство, големите бази данни. Всичко това изисква огромен ресурс, който не може да дойде от бизнеса, иска се база данни и по-дълъг инвестиционен хоризонт, което може да направи само държавата“, добави Проданов. Той подчерта идеята на коалиция „АБВ и Движение 21“ за създаване на инвестиционен фонд със значителен капитал.

„Говорил съм с частни инвестиционни фондове, държавата да създава предприятия със смесено държавно и частно участие, да създадва и обучава кадрите, да плаща на университетите за специалности, които са стратегически за развитието на държавата, да плаща и за тези кадри, които са приоритетни за развитието на съответния регион. Ако става въпрос тук - за Бургас, въпросът е туризъм, а не само за специалности за информационни технологии, юристи или икономисти. Този тип преструктуриране може да се случи. Това ще създаде предпоставка за оставането на младите хора, но и ще даде повод за връщането на хората тук“, каза Проданов.

Той беше категоричен, че държавата трябва да се върне активно, като инвеститор, който ще зададе посоката на развитие и ще създаде високоплтени работни места.

„Има няколко механизма за реализицаия на младите хора. Те не се прилагат на практика в момента или не до такава степен. По отношение на средното образование, това е т.нар. дуално образование, когато последните няколко години младежите учат и работят, като така придобиват професионална квалификация, развиват умения, контакти, които им дават възможност след завършването им. За висшето образование – завършваш, но ти трябва опит, а никой не те взема на работа. В западните държави въпросът е уреден и има работещ механизам- държавата предоставя стимули, обикновено от данъчно естество, на фирми, които приемат студенти в последните няколко години от обучението им и впоследствие, които са току-що завършили. Това е модел, който лесно може да се приложи“, каза Проданов.


Според него в България никой не говори за инвестиране, а всеки - за усвояване. „За мен като човек, който цял живот се е занимавал с инвестиции, е непонятно да се говори само за усвояване на евросредства. Аз искам да видя като сме похарчили 1 лев, каква му е възвращаемостта.“, добави той.

На срещата бяха зададени много въпроси и от страна на преподаватели, и от страна на студенти за бъдещето и нуждата от нов начин на функциониране на държавата.



Какво каза водачът на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в Бургас Румен Петков – очаквайте!

очаквайте.