„1 милиард лева са откраднати граждани по програмата за саниране на жилищни сгради. Кога ГЕРБ ще върнат парите на българските граждани”. С този въпрос се обърна днес към политическите си опоненти областният лидер на БСП в Бургас и кандидат депутат на левицата от Втори многомандатен избирателен район в града Николай Тишев. Според експерти цената на квадратен метър санирана площ е не повече от 60 лева, в същото време договори се сключват с доверени фирми за 180 лева на квадрат, като рекордът е поставен във Велингард- 288 лева за кв/м, твърдят социалистите.

Тишев определи санирането като машина за лесни пари и уточни, че най-много средства по прословутата вече програма за саниране е спечелила бившата секретарка на Делян Пеевски.

Откраднаха пари и при изграждане на оградата на границата с Турция. Цената й скочи четири пъти, а нито километрите са се променили, нито условията, нито материалите, каза той. Левицата настоява за дискусия по темите и ще настоява да се извърши ревизия.

Според БСП, Бургас изостава в икономически план в сравнение с Пловдив, Варна и Стара Загора, а вместо да дадат отговори на важните въпроси – дали след 2020 година, когато приключват европрограмите, градът ще остане чисто туристически център или ще се предприемат мерки за насърчаване на институциите, организират велопоходи. „И още: правят безплатни пътувания, карат хората до Равадиново и раздават кебапчета и кюфтета”, подчерта Тишев.

От левицата настояват и за дискусия и по темата за доходите. Нещо повече - ходят по фирми и искат да гласуват работещите там за тях. Правят безплатни пътувания и раздават кебапчета", твърди още Николай Тишев.

„Как през декември правителството на ГЕРБ заяви, че не може да се увеличават заплатите, самият Бойко Борисов направи образователният министър Кунева „на салата” за предложението за скок на възнагражденията на учителите, сега твърдят, че това може да се случи. Нямаше как да се дадат и 10 милиона лева за наука. Сега и това обещават. Искаме да разберем, кога ГЕРБ лъжат - когато са на власт или по време на предизборна кампания?”, заяви Тодор Байчев, трети в листата на БСП.