Войната между ДПС и ДОСТ в Руен се очертава наистина жестока за предстоящите парламентарни избори, като тази вечер двете партии се сблъскаха с чисто организационни хватки за провеждането на предизборна среща в сърцето на общината в Бургаска област, в която доминира мюсюлманското население и от началото на демокрацията управлението й принадлежи на ДПС. Никоя друга политическа сила през тези години, въпреки всевъзможни опити, не е успяла да разклати подкрепата, която партията има там. Тази вечер в Руен, се е провел митинг с участието на отцепелия се бивш лидер на ДПС и основател на ДОСТ - Лютви Местан, както и на неговия верен сподвижник Хюсеин Хафъзов – фигура, добре позната както в национален, така и особено в регионален мащаб с крайните си изказвания и която се превърна в двигател на новата партия. Мероприятието на формацията е било предвидено за 19-19,30 часа, като нейни представители са отишли в понеделник в сградата на Община Руен, за да подадат заявление за използване на залата на Културно-информационния център.

„Подадохме го, платихме си за 3 часа по 20 лева, общо 60 лева, и само няколко часа след това получихме отказ. Отидохме да проверим на какво се дължи това, но така и не получихме отговор. Тази вечер видяхме, че залата е заключена, нямаше друго мероприятие в нея. Ние пък бяхме на площада и имаше повече от 800-1000 души“, каза кметът на село Ябълчево Ружди Салим. Той е един от първоначалните привърженици на ДОСТ и от малкото местни представители на партията, които комуникират нормално с медии, тъй като останалите делят репортерите на „коректни“ и „некоректни“ по заръка на партийната централа. Според официалната позиция на ДОСТ кметът на Руен Исмаил Осман бил проявил самоуправство.
Исмаил Осман е едно от знаковите лица на ДПС в Бургаска област и през цялото му управление като кмет не е допускал изборни изненади.

„Всичко е нормално. Отказът за залата е ясен – подали са заявление в понеделник, като не са спазили срока за провеждане на мероприятие в нея. Тя е била заявена от друга политическа сила вече. Те са уведомени“, каза кметът Исмаил Осман пред БургасИНФО. Тази вечер той беше на събрание на своята политическа сила - ДПС, докато в центъра на Руен се е провеждала паралелната сбирка на ДОСТ.

В крайна сметка Лютви Местан е провел предизборния си митинг, качен на каросерия на пикап в центъра на Руен. От кадрите, публикувани в официалната страница на партията, се вижда ясно как речта му е съпровождана от предизборната песен на турски език, която стана скандална тези дни, заради шума, който вдига партията с нея и която се е превърнала в химн на ДОСТ.
Тези дни Местан е на обиколка в региона, като е провел срещи в Люляково, Снягово, а в понеделник вечерта е имало и представяне на кандидатите за депутати от ДОСТ в Айтос.