И най-малките и откъснати села ще имат достъп до медицински прегледи и изследвания, ако бъде въведена национална профилактична програма за най-разпространените заболявания и, ако общинското здравеопазване стане приоритетна тема в политиката. Това заяви четвъртият в листата на Реформаторския блок д-р Васил Костадинов при срещата си с лекари и пациентски организации в Карнобат.


„Има нужда от разширяване на скрининговите програми за ранно откриване на: диабет, сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Моята цел е гарантиран достъп на пациентите до специалисти и изследвания”, заяви д-р Костадинов, който е управител на една от най-големите медицински лаборатории в страната.

„Преди години правихме профилактични изследвания в няколко села между Карнобат и Сунгурларе. Макар не толкова далеч от общинския център, за тях достъпът до здравеопазване бе сериозно затруднен. Срещнах един възрастен човек и запомних думите му завинаги: „Лекувайте ни, защото останахме много малко и догодина няма да сме и толкова”. За съжаление на следващата година възрастният мъж вече го нямаше. Тази случка ме мотивира да отстоявам програмата за профилактични прегледи и изследвания да се случи. Ние искаме в профилактиката на нашите пациенти да се разшири диапазонът на прегледите от специалисти и видовете анализи, за да се откриват в ранен стадий заболяванията, когато могат успешно да се лекуват. Искаме да се осигури един ден от работодателя, посветен на здравето на неговия работник, на когото разчита” , каза д-р Костадинов.

Пациентските организации и лекарите също приветстваха идеята. Лекарите от своя страна повдигнаха темата как ще бъде решен казусът с недостига на медицински кадри.


„Акредитирането на лечебни заведения, в които да се извършва обучение и специализация, е само един от начините за преодоляване на недостига. Другият е младите специалисти да бъдат мотивирани, като им бъде предлагана работа още, докато следват. Според мен задължително трябва да има минимален сигурен праг на възнаграждението, под който не може да се пада”, допълни д-р Костадинов.

Пред лекарите и пациентите от Карнобат той представи и идеите си за втори здравноосигурителен стълб, освен НЗОК, който може да доведе до отпадане на лимитите в болничната и доболничната помощ.