Със създаване на Oбщински здравни каси пациенти няма да бъдат връщани от лекарските кабинети, когато месечният лимит бъде изчерпан. Идеята за алтернативно финансиране на лечебните заведения, извън договорите им със Здравната каса, бе представена от д-р Васил Костадинов. Той е четвърти в листата на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”, в която участва като част от гражданската квота. Снощи реформаторите представиха листата си в родния град на д-р Костадинов – Поморие, и споделиха акцентите от своята програма.

„Целта на Общинския фонд за здравни грижи е една – да осигури по-достъпно и качествено здравеопазване за жителите на конретната община. Нищо не пречи, ако в нея има болница, медицински център и санаториуми, той да бъде приоритетно финансиран. И когато лекарят е сложил табелка, че няма лимити, тогава прегледът да става на база на договора на Общинския здравен фонд със съответното лечебно заведение”, заяви д-р Васил Костадинов, който е познат като управител на една от най-големите медицински лаборатории в страната.

Според него Общинската здравна каса може да помага още за дооборудване на болниците и медицинските центрове, както и за финансиране на дейности, които НЗОК не поема в конкретната болница. „По този начин лекари, пациенти и самите общински структури ще си гарантират не само оцеляване, но и истинско развитие”, каза пред своите съграждани д-р Костадинов.

Сред неговите идеи е и въвеждане на национална профилактична кампания за най-разпространените заболявания и осигуряване на един почивен ден от работодателя за прегледи и изследвания.

Четвъртият в листатата на реформаторите обърна акцент и на спешната помощ и сподели, че сред основните му приоритети ще бъде изграждането на 198 филиала на спешна помощ, както и на 34 спешни отделения.