На президенстските избори предизвикахме промяната, сега дойде времето да направим така, че да можем да я реализираме. Това може да е случи, когато в Бургаска област изберем най-малко трима народни представитиели, а в Народното събрание мнозинството зависи от нас. Омразата трябва да бъде победена от нашата любов. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в Айтос, където в четвъртък вечерта се състоя официалното представяне на кандидатите за народни представители на партията в Бургаски регион. Залата на Читалището беше препълнена, а членовете и симпатизантите на ДПС бяха разтърсени от песните на Есил Дюран и Орхан Мурад. Сред хората бяха всички ключови лица на формацията в областта, сред които общинският лидер на ДПС в Айтос Ружди Хасан, който беше своебразен домакин на срещата, кметът на Руен Исмаил Осман, бившият общински съветник в Бургас Селим Иса, бизнесменът Зияд Ел Масри, както и бившият кмет на Сунгурларе Георги Кенов, който след 2-годишно прекъсване се върна в редиците на ДПС, и други. С аплодисменти бяха посрещнати лидерът Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Илхан Кючюк и други представители на централното ръководство, като и кандидатите за депутати от Бургас, чийто водач е Камен Костадинов. Всички те призоваваха от трибуната към единство и заявяваха, че трябва с любов да победят омразата и опитите за разединение, визирайки от една страна формациите, определящи се като патриотични, а от друга – партия ДОСТ.


Областният лидер Ахмед Сюлейман, който е последен в листата, заяви, че ДПС трябва да постигне 31 хиляди гласа в областта.

Йордан Цонев пък цитира Ахмед Доган, че ДПС може да бъде подновено, но не и подменено. „Ето това е подновеното ДПС, но то няма да бъде подменено. България има нужда от спасителен план, това не е мото, а апел. Нашата оценка е, че България е в тежка духовна и материална криза. Ние поемаме тази битка, защото другите мълчат и се хващат за успехи, които хората не виждат. При толкова патриотични формации, няма ли патриоти? Това са реверни патриоти, те така са сложили партиоризма – на ревера, не в душата си“, заяви той.

Вторият и третият в листата Дурхан Мустафа и Севим Али също подчертаха, че на предстоящите избори членовете на формацията трябва да покажат, че омразата може да бъде победена с любов.

Мустафа Карадайъ постави целта – трима депутати. „Казвате, че има реверни патриоти. Те се самонаричат такива. Действията им се основават на омразата и разделението. От 28 години се опитваме да бъдем равни в нашата родина. За нас различието не е проблем, то е богатство, трябва да живеем в мир – различните заедно. Да спасим България не е просто мото, а е нашият призив към всички симпатизанти на ДПС и български граждани. Лъжепатриотизмът трябва да бъде заменен от патриотизма на обединеното. Мнозинството трябва да бъде основано на обединяващия патриотизъм“, каза той. Той призова към единство.

„Имаме нуждата от подкрепата на всеки и на всички. Има объркани хора сред тях. Нашият влак, този на ДПС – това е нашето единство. Той се движи с енергията на всеки един от нас. Но разни мушмороци си мислят, че ако крадат от декорацията му ще попречат на движението му. Нямат право и декорацията да пипат, от движение ги изхвърляме. И в Бургас има няколко души – гратисчии във влака. Те бяха арогантни. Затова ние сме длъжни да се преборим с омразата, разделението и противопоставянето и трябва да отговорим с нашата любов“, добави той.