Тя е чаровна и борбена бургазлийка, която е обиколила почти цялото земно кълбо. Има само две места, на които мечтае да отиде – едното е Африка, а другото не е толкова далеч - Белоградчишките скали. Тя е доц. Пенка Георгиева от Бургаския свободен университет. Нейна страст са две съвсем различни неща - тай чи и изкуственият интелект, а личното й мото е: „Когато има желание, има и начин”. С него е мотивирала стотици студенти да бъдат отдадени на математиката, която е любовта на живота й. Доц. Георгиева е представител на гражданската квота в листата с кандидати за народни представители на „Реформаторски блок – Глас народен”, в която е на седмо място. Нещо, за което другите партии само могат да завидят. А причината силна и борбена жена да влезе в изборната надпревара е мисията й - повече пари за наука и иновации.

Доц. Георгиева посреща най-женския празник 8-ми март на работното си място, сред студентите. „През деня ще работя, а след това ще отделя време на любимите си хора”, споделя тя. А любимите й същества са двете й пораснали дъщери и чаровника Роки, който е любвеовилен лабрадор. Макар дъщерите й да са далеч, новите технологии правят връзката лесна.

„Децата ми са моята гордост. Обичам ги много и се радвам, че са големи и самостоятелни хора. Обожавам и професията си. Захванах се с математика, защото ми беше лесна, но се оказа истинска любовна история. Преди 10 години се заех и с разработки за изкуствен интелект. И сега правя модели на финансовите пазари с размита логика и генетични алгоритми. Звучи сложно, но е изключително интересно”, казва доц. Георгиева. Нейните прогнози са, че на 8-ми март 2027г. благодарение на изкуствения интелект, всичко ще е различно, защото в рамките на следващите десет години предстои технологична революция. А България не бива да остава назад и трябва да мотивира развитието на науката, защото тя определя бъдещето.

„В личното си врме обичам да практикувам тай чи, помага ми да релаксирам. Обичам много и да пътувам, а от всички места, на които съм била, най-любимо ми е Барселона”, добавя доц. Георгиева.

Тя призовава всички дами да са смели и да отделят от времето и енергията си за каузите, в които вярват.