Чудите ли се кое е лицето на партията на Светльо Витков в Бургас? Това е 39-годишният адвокат Здравко Костов. Той е млад, но и изключително ерудиран. Адв. Костов е на трето място в листата на „Реформаторски блок – Глас народен”, където е рамо до рамо с инженери, лекари и доценти.

- Адв. Костов, какви са шансовете на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” да прескочи четирипроцентовата бариера и да влезе в Народното събрание? Какво сочат социологическите проучвания?

- Шансовете са много големи. В последното проучване на „Алфа Рисърч“ Реформаторският блок събира подкрепа от 3,9% от избирателите. Тук е моментът да отбележа, че всички проучвания са на база само на гласоподавателите на Реформаторския блок. В тях не е отразена цялата коалиция с всички партии, които се включиха в последните няколко дни. Ако отчетем реалните гласоподаватели за Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”, към деня на откриване на предизборната кампания, считам, че съвсем спокойно резултатът в изборния ден ще е около 6%-6,5%.

- Колко процента получават партиите на Радан Кънев и Христо Иванов според проучванията?

- Видно е, че тези политически субекти се включват в графата „други“. Според прогнозите реалният им резултат ще бъде под 1% за всеки от тях. Независимо от агресивните им кампании и участие по медии не считам, че избирателите ще им гласуват голямо доверие на предстоящите избори. Според мен участието им е свързано не толкова с влизане в Народното събрание, колкото с постигане на някакъв резултат, за да преценят какво ще е тяхното политическо бъдеще.

Все пак се надявам, че диалогът между десните формации ще продължи и след изборите, за да има силно обединение на десницата, което липсва на нормалния избирател.

- На колко народни представители от страната и конкретно от Бургас се надявате?

- Считам за напълно реалистично на национално ниво Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” да постигне голям успех. Броят на народните представители на коалицията ще е не по-малък от 20. Това е една сериозна парламентарна група, която определено има какво да предложи на избирателите си в управлението на България.

По отношение на област Бургас е напълно възможно да постигнем 2 места от квотата в избирателния район, която е общо 14 мандата. Вижданията ми са свързани с добрата листа, която успяхме да направим. Екипът, който се събра и се обедини за участие в изборите, е уникален за Бургас. В листата ни има доказани специалисти в своите професионални области, но и хора, които са с активна гражданска позиция и са добре познати като активисти в различни общественозначими каузи. Този подбор ще доведе до изключително силна мажоритарна кампания и така резултатът на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” в област Бургас ще бъде доста висок.

- В листата на реформаторите Вие сте лицето на партията на Светльо Витков. Каква беше причината „Глас народен” да се включи в коалицията?

Основната причина беше, че през последните 4 години „Глас народен“ израсна като политическа партия. Достигнахме до момента, в който започнахме да имаме активен политически живот. Участвахме в обществени обсъждания по законопроекти, давахме становища и предложения за законодателни промени, свързани с култура, образование, намаляване на ДДС за книги и учебници, здравната реформа, за промяна в закона за съдебната власт и др. Тези наши предложения и усилия, въпреки че бяха изключително актуални и резонни, бяха отхвърляни. В последствие, някои политически партии започнаха да ги използват като свои. Вземането на решение за участие в коалиция с Реформаторски блок не беше леко. Оказа се, че те са единственият политически субект, който има общи с нашите виждания за развитието на България. След проведените преговори те изпълниха всички поети ангажименти – да сме равнопоставен партньор на Блока, да синхронизираме предизборната си платформа, да участваме с общи, млади кандидати в единна листа. Всичко от това се случи, както се вижда от цялостната политика на коалицията. С това коалиционно споразумение една новосъздадена партия успя да заеме много добро място в политическото пространство и да постигне значителен успех. Определено от „Глас народен” ще дадем своя принос в законодателните инициативи, които са в обществен интерес, тъй като сме различни, имаме ясна визия и идеи за промените, които са необходими на България, за да сме един достоен член на Европейския съюз.

- За какво ще работите, ако станете част от 44-то Народно събрание? Как виждате реализирането на антикорупционния закон, предложен в програмата на Реформаторския блок, и какво включва той?

- Тъй като съм юрист по образование, считам за редно да участвам активно в законодателните инициативи, свързани със съдебната реформа. Това е изключително наболял проблем в обществото. Аспектите, на които смятам да наблегна в работата си са промени в процесуалните закони – Граждански процесуален кодек и Наказателно-процесуален кодекс, тъй като има доста неща, които следва да се променят, за да може да се спазват правата на гражданите. На дневен ред и е и антикорупционният закон, който не успя да събере подкрепа в предишното Народно събрание. Приемането му ще даде добро начало в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Крайно наложително е да покажем добри резултати в тази насока, тъй като основните критики на партньорите ни в Европейския съюз са свързани с борбата с корупцията и нейното забавяне.

- Кои са основните акценти от съдебната реформа, на които Блокът залага?

- В програмата ни са заложени много важни промени, които касаят съдебната реформа. Ние сме на категорично мнение, че следва твърдо да отстояваме програмата си независимо дали ще сме в управлението или ще бъдем опозиция. Основните акценти, които ще защитаваме са: силна персонална отговорност и прозрачност за назначенията и решенията в системата, в това число засилване на правомощията на президента при назначаването на „тримата големи“ в съдебната власт. Като адвокат мога да кажа, че държа на бързина на съдебните производства, за да не се допуска бавно правосъдие, което е равносилно на отказ от правосъдие. А изпълнението на това означава ограничаване на възможностите за връщане за допълнително разследване и отлагане на делата, преодоляване на излишната формалност на наказателния процес; допълнително ограничаване на триинстанционните производства. За нас е много важно разработване на нова модерна наказателна политика, която освобождава Наказателния кодекс от състави, уреждащи по-леки посегателства, които биха могли достатъчно ефективно да бъдат наказвани по административен ред и запазване средствата на наказателната принуда само за най-тежките престъпления.

Искаме и стриктни срокове, по-високи стандарти при дисциплинарните производства срещу магистрати, както и повишаване на отчетността на прокуратурата. Също приемане на антикорупционен закон, с който се създава единен независим орган за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Имаме идея и за предоставяне на парични награди на разследващи журналисти, длъжностни лица и граждани, които са подали сигнали за корупция, довели до ефективни присъди или санкции на уличените лица.

- Вие сте трети в листата на „Реформаторски блок – Глас народен”. Мислите ли, че имате някакъв шанс да влезете в парламента?

- Ако всички, включени в листата, успеят да се представят добре в предстоящата предизборна кампания е възможно освен 2-та мандата, да успеем да постигнем значителен остатък, който да ни помогне при разпределението съгласно метода на Хеър-Ниймайер. А това може да донесе неочакван за нас бонус, като получим 3-ти мандат. За кого може да е той - зависи и от преференциалния вот. Така че всичко е възможно.