Бившият правосъден министър Христо Иванов – лидер на новата партия “Да, Бълтгария“, днес проведе първата си предизборна среща в Бургас. Мероприятието се състоя в залата на Държавната опера, която куп големи партийни централи не смеят да наемат за политически сбирки, понеже рискуват медиите да я снимат полупразна.

Тази вечер залата беше рехава на първия етаж, но пък като се сметне, че няма партийна организация и местна структура, която да докара под строй хора – имаше присъствие. На първия ред беше една от емблемите на известната в Бургас Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ) – Стефан Петров, който е един от бунтарите в Бургас, има си свои принципи и смело ги отстоява. Още преди дни, когато в социалните мрежи стана ясно, че ще има среща на Христо Иванов в Бургас, той даде ясна заявка, че ще се яви там с конкретни въпроси. Тази вечер така и стана, той зададе неудобните въпроси, за които Христо Иванов е подложен на постоянна атака. Диалогът им беше интересна част от срещата, която иначе не се отличаваше от постоянното политическо говорене – интеграция в НАТО и ЕС, доходи, битка с корупцията. Христо Иванов постави акцентът върху борбата с корупцията и реформата на съдебната система.

Стефан Петров попита директно защо Христо Иванов е избрал за коалиционни партньори „ДЕОС“, както и зелените. Впечатление направи обаче реакцията на Иванов, той не се стресна, напротив – настояваше да отговори. На втория въпрос, Даниела Божинова, която е втора в листата на „Да, България“ тук, се опита да обърне разговора, като заяви, че въпросите на Петров са на омразата, но Иванов я спря. Той настоя да даде отговор.

„Вие може би знаете, че когато „Да, България“ възникна, нашето желание беше да се явим самостоятелно. Бяха подадени жалби срещу нашата регистрация. Потърсихме коалиция с Зелените и „ДЕОС“, защото те са показали воля да протестират срещу мафията. Така че темите, свързани със сексуалността, не са определящи“ , каза Христо Иванов.

На въпрос има ли връзки партията с Иво Прокопиев, Христо Иванов заяви, че не може вечно да е в режим да доказва, че няма сестра.

„Начинът, по който попадат политическите сили под влияние на едър икономически фактор, е финаннсирането. Идва един човек с куфарче. Това ставаше с партита на Бареков. Но ние не сме така. Ние, за да докажем, че сме независими, показваме как се финансиране.“, каза Иванов. Той заяви, че партията има 1500 дарители, които средно са дарили по около 150 лева. „Това са нашите "олигарси“, каза той. Иванов посочи, че партията му е обект на всевъзможни нападки в интернет пространството.


В цялото си изложение Христо Иванов твърдеше, че в основата на формацията е борбата с корупцията и че най-сигурният гарант, че партията му ще воюва с нея е, че именно той е бил инициатор за реформа в прокуратурата. "Това е равносилно да бъркаш в контакта, а повярвайте ми - аз съм готов", каза той.

В Бургас Христо Иванов дойде за първи път да представи новия си проект. Минути, преди да изтече крайния срок за регистрация на кандидат-депутатите, партията подаде документите на листата си в РИК-Бургас, чийто водач е Велизар Шаламанов – бивш министър на отбраната. Тази вечер в залата на Операта той подчерта значението на интеграцията на България в НАТО и ЕС, както и се очакваше. В листата на второ място е представителят на зелените Даниела Божинова, както БургасИНФО вече съобщи. Лицето на въпросната формация - „ДЕОС“, е Данаил Недялков, който за разлика от всички други кандидат-депутати не каза нищо за предизборните си намерения, а само заяви, че е роден в Ямбол и живее в Бургас.

В Бургас с Христо Иванов, за представянето на листата пристигна и тенис-легендата Мануела Малеева, която каза, че от дълги години не е идвала в морския град и има снимка от кортовете от миналия век.

Христо Иванов заяви пред журналисти, че за момента партията няма свой лидер в Бургас, нейното ядро ще бъде създадено около кандидатите за депутати.