Партия ДОСТ избра тактика, с която прати популярния в Бургаски регион „мозък“ на формацията и досегашен депутат Хюсеин Хафъзов в другия край на страната за предстоящите парламентарни избори, за да се изправи срещу две ключови лица на ДПС – Делян Пеевски и лидера Мустафа Карадайъ. Очакваше се именно Хафъзов да бъде водач в Бургас, но на негово място в Бургаска област ще бъде Айдоан Али – заместник на създателя и председател на ДОСТ Лютви Местан. „Хафъзов отива срещу Делян Пеевски в Благоевград и срещу Карадайъ – в Смолян. Няма да е тук, но ние ще се борим от негово име да имаме депутат, може и двама“, каза областният лидер на ДОСТ д-р Бирджан Йозтюрк.

Партията регистрира в Районната избирателна комисия в Бургас днес листа от 17 кандидат-депутати.

„Основно ДПС е нашият опонент, но и срещу всяка партия, която е символ на олигархията и модела „Кой“, казаха представителите на ДОСТ в Бургас днес.

На второ място в листата е кметът на руенското село Речица Исмаил Юмер, който беше един от двигателите за създването на ДОСТ в селата в общината, която повече от 20 години властва ДПС.

„Хафъзов може да не е водач, но това не отслабва нашите позиции. Айдоан Али беше един от хората, който веднага с Хафъзов последваха Местан, тази му смелост ни дава вярата, че ще успеем. Тези хора се борят за идеи, а не за обслужване на обръчи за пари и власт. Айдоан Али е достатъчно познат в нашите среди и сред нашите избиратели. ДПС може да има притеснения, не ние“, каза Селих Метраш, общински съветник в Айтос. Селих Метраш напусна групата на ДПС в Айтос, той е един от основателите на ДОСТ, както и близък приятел на Хафъзов от родното му село – Тополица, община Айтос. Той в момента е на последно място в кандидат-депутатската листа.

Ето и листата на ДОСТ до 10-то място:

Айдоан Али – зам. председател на ДОСТ

Исмаил Юмер – кмет на Речица

Шабан Вурал – общински председател Поморие, семeен лекар

Нури Нури – Айтос

Айлин Читак – Руен, председател на женското дружество

Емине Юзден

Мехмед Кърали

Хюсеин Мехмед

Емир Хасан

Южди Салим