Журналистът Диана Саватева и ветеринарният лекар д-р Стойно Стойнев – представител на сдружение „Морски сговор“, заеха местата от гражданската квота в листата на ГЕРБ в Бургас (вижте справка за тях по-долу, а пълната листа - в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Припомняме, че напълно очаквано, водач на листата на партията за предстоящите парламентарни избори е екс министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която беше в челото и на изборите през 2014-та година.

Прави впечатление, че в списъка отсъства доскоршният министър на социалната политика Зорница Русинова, която беше номинирана от местната структура на ГЕРБ. Вероятно тя ще бъде включена в списъка с кандидат-депутати от столичен избирателен район.

Местата на областния лидер Димитър Бойчев и зам. министър Жечо Станков не са изненада, както и на досегашния депутат Диана Йорданова. Изненадващо обаче е осмото място на друг доскорошен народен представител – Иван Вълков, както и факта, че преди него е представител на младежката структура на ГЕРБ – Галя Василева, която през последните години е едно от основните лица на организацията.

В листата са и сегашните двама зам. областни управители Владимир Крумов и Севдалина Турманова, зам. председателят на Общинския съвет в Приморско Борислав Киров, общинският съветник от Поморие Ася Пеева.

Какви са очакванията на областния лидер Димитър Бойчев и на водача Ивелина Василева – четете след малко!

Информация на двамата представители на гражданската квота:

Диана Саватева е родена в Царево, Бургаска област. Завършила е ВТУ "Св.св.Кирил и Методий", специалност "Българска филология". Работи в областта на медиите от началото на 90-те години. Диана Саватева е име в журналистиката, което се свързва с обективност, принципност и аналитичност. Тя познава в дълбочина най-важните проблеми на региона, има поглед върху спецификата на всяка една от 13-те бургаски

общини. Част от екипа на „24 часа“ е от 1998 г., година по-късно оглавява редакцията в Бургас, която подготвя журналистически материали за регионалните страници, националния всекидневник и за едноименния сайт.

Една година преподава „Репортерско майсторство“ на студенти по журналистика в БСУ.

Саватева е автор на две поетични книги, член е на Бургаската писателска

общност.

Д-р Стойно Стойнов е известен ветеринарен лекар в град Бургас. Завършил е ВИЗВМ - Стара Загора през 1987 г. и практикува в собствен ветеринарен кабинет от 1993 г. Той е един от малкото в Бургас категоризиран първа категория още през 2010 г., тъй като се занимава с

високо специализирани услуги за домашни животни като хирургични, стоматологични интервенции, образна диагностика и лабораторни изследвания със собствена апаратура.

Д-р Стойнов е учредител и член на Български Ветеринарен Съюз (БВС). В периода 2008-2013 г. е изпълнявал поста председател на областна колегия на БВС за Бургаски регион.

Стойно Стойнов се включва активно в множество обществени инициативи. От началото на 2017 г. той е член на управителния съвет на сдружение „Морски сговор“, което се занимава с проблемите на общността на местните

рибари от р.с. Ченгене скеле.