Бившият бургаски депутат от Атанас Зафиров бе избран за член на Изпълнителното бюро на БСП на проведения днес Национален съвет на партията. За него са гласували 89 души, а за другия кандидат Борислав Гуцанов - 59 членове. Изпълнителното бюро се състои от 18 души и Бургас за първи път има свой представител. Така на практика Зафиров излиза от битката за парламентарните избори като кандидат-депутат и ще участва в нея с новата си функция – член на ИБ.

Изборът му в националното ръководство идва, след като миналата седмица на областен съвет на БСП в Бургас той получи тежък вътрешнопартиен удар, като беше избутан от първите места в листата. След това се очакваше да бъде на девета позиция, но днес изпадна от списъка и беше избран в ИБ.

На въпрос дали това е някакъв вид компенсация за отпадането му от челните позиции за бъдещия парламент, той заяви пред БургасИНФО: Компенсация за какво? Това според мен е естествен ход за една политическа кариера“. Според Зафиров в Изпълнителното бюро най-вероятно той ще отговаря за ресор отбрана и сигурност.

„За мен това е сериозна стъпка, защото е развитие. Няма за какво да бъда комппенсиран. Листата за Бургас е наредена, няма да съм в нея, ще имам ангажимент към националната кампания. Няма да участвам като кандидат за депутат, а като член на Изпълнителното бюро“, добави още той.