Работна група в Националната здравноосигурителна каса подготвя нови правила, по които да се отпускат медикаменти за пациенти с онкологични заболявания. Целта е излишъците от едни пациенти да се разпределят за други, тъй като спрямо теглото им те имат нужда от различни дози, а сега, когато опаковката се окаже повече от необходимото, просто се изхвърля, обясниха за "Дневник" от здравната каса.

Новината за новите критерии излезе в репортаж на "Нова телевизия" вчера, според който в основата на новите критерии залягат килограмите на лекуващите се и ако надхвърлят нормите от 81 кг за мъже и 67 кг за жени, хората може да останат без лечение. От касата увериха "Дневник", че това са ориентировъчни средни стойности и по никакъв начин не означават, че за по-тежките хора няма да има лечение.

Критерият означава всъщност, че болниците ще бъдат задължени да изчисляват по-прецизно количествата от различните онкологични медикаменти, които са необходими общо за пациентите им. Вместо да взимат скъпоструващи опаковки за всеки от тях, количествата да се поръчват така, че лекарствата да се разпределят между пациентите със сходни схеми на лечение и да се оползотворяват излишъците, където има такива.

На практика това означава, че ако на един пациент са предписани 345 мг медикамент, за него се купуват четири опаковки от по 100 мг, но излишъкът от 55 мг се изхвърля, или според запознати - на места се препродава. Нормативната уредба в момента обаче не позволява тези допълнителни хапчета да се дадат на друг пациент и това е, което новите критерии ще коригират.

В работната група, която изготвя критериите са били поканени онколози, фармацевти и националните консултанти, но много малко специалисти са се отзовали, посочиха от здравната каса. Поясняват, че документът се прави по модел на много западни здравни системи, където прецизното планиране на разходите за лечение, особено скъпо струващото, е ключово за ефективността.