За още седмица, месец, година, десетилетие или цял един пълноценен живот. За това всеки ден водят битка лекарите на пациентите от Отделението по онкологична хирургия в КОЦ-Бургас. Те се грижат за най-тежките случаи, за болните, при които рискът от фатален завършек е най-голям, защото имат най-много придружаващи заболявания и често никой друг не иска да лекува.

„Борим се дори за най-безнадеждните случаи, защото всеки миг живот е ценен. Преди години при нас потърси помощ 48-годишен мъж. Бяха казали на жена му, че му остава още седмица живот. Въпреки лошата прогноза ние направихме всичко възможно и му дадохме шанс да живее още 2 години със семейсвтото си. В практиката си имам пациенти, които съм оперирал преди 15, 20 и дори 25 години и в момента водят нормален живот”, споделя д-р Тодор Ангелов, който е началник на Отделението по онкологична хирургия в Комплексен онкологичен център – Бургас.

Само за 2016г. той и колегите му са извършили 1400 операции, като половината са с голяма сложност, защото налагат извършване на няколко процедури.

„През последните години онкологията или лечението на онкологичните заболявания не е само хирургично, терапевтично, лъчетерапевтично или чрез имунотерапия, а сбор от всичко изброено. Световните практики доказват, че само комплексното лечение може да доведе до излекуване и шанс за по-дълъг живот”, добавя д-р Ангелов.

В отделението лекуват рак на гърдата, туморни заболявания на храносмилателната система – стомах, тънки и дебели черва, ректум и анус, ретроперитонеални тумори, на меките тъкани и на кожата. В региона единствено в КОЦ се правят сложни операции, като лимфни дисекции на шия, слабини или параортални лимфни дисекции. Те са считани за връх в онкологичната хирургия. В отделението не се оперират единствено тумори на мозъка и белия дроб.

Сред най-разпространените онкологични заболявания след рака на млечната жлеза се нарежда този на дебелото черво. От 2014г. Отделението по онкологична хирургия прилага нов метод, който позволява на пациентите да не бъдат зависими от стома през целия си живот.

„Извършваме и реконструктивни операции, за да осигурим не само по-дълъг живот, но и по-голям комфорт на болните. За да бъде запазена сфинктерната зона, а с това и естественото изхождане при пациент с рак на ректума, категорично е необходимо комплексно лечение – лъчетерапия, химиотерапия и хирургическа намеса. Самата операция преминава в 2 етапа, като първо извеждаме временна стома, провеждаме предоперативно лечение, което води до намаляване на тумора, и след това го отстраняваме”, обяснява д-р Тодор Ангелов.

Лъчетерапията с модерните линейни ускорители, съчетана с химиотерапия, значително намалява тумора и дава възможност да се запази аналния сфинктер.

„Сещам се за случай, в който, въпреки че пациентът имаше язва на червото, в хистологичната лаборатория не успяха да намерят туморна тъкан. Колегите бяха успели да го унищожат с химио и лъчетерапия. Оставаше да се отстрани само засегнатата тъкан и да се възстанови изхождането по нормален начин”, допълва онкохирургът.

Той е категоричен, че при рак на дебелото черво преживяемостта е правопропорционална на момента на поставяне на диагнозата. Когато няма разсейки в черния и белия дроб, лечението е на 100% успешно. За съжаление при повече от 40% от пациентите в България поставянето на диагнозата се случва в 3-4 стадий. При тях често има метастази, но, когато са в регионалните лимфни възли в засегнатата зона, лечението е успешно, защото могат да бъдат премахнати. Когато разсейките са в жизненоважни органи, като черен и бял дроб, където онкохирурзите не могат да се намесят драстично, се прилага комплексно лечение, но не винаги резултатите са добри.

Д-р Тодор Ангелов съветва пациентите да обръщат внимание на превенцията и при проблем да търсят специалист.