Организирана престъпна група, занимаваща се отвличане на възрастни хора и принуждаването им да се откажат от собствеността на имотите си, е разбира при акцията на полицията и прокуратурата в столичния квартал "Орландовци". Това съобщиха зам.-главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Установени са три случая и три опита за имотни измами, има данни за отвличания на възрастни хора и изнудване", уточни Гешев.

По думите му лидер на бандата е бил ромски барон с прякор Начо, а в престъпната схема са участвали българи и роми.
Жертвите им са възрастни хора без роднини и близки, зависими от алкохол или с психични проблеми.

"Зад тази група работят около 4-5 лица, да ги наречем бушони. Тези 4-5 лица в предишен период също са пострадали от дейността на тази група и са им взели имотите и апартаментите и в момента работят за тях за дребни пари. Живеят по фургони, на улицата", допълни още Гешев, цитиран от "Фокус".

След като са набелязали поредната си жертва, бандата я е държала под ключ, подлагали са я на физически и психически тормоз, за да се съгласи да прехвърли имота си.

Гешев призна, че след като са останали без апартамент, възрастните хора са изхвърляни на улицата.

По думите му това е някакъв сегмент на битовата престъпност.

"Това е схема на извършване на престъпление от лица с нисък социален статус или част от определени общности. Това и типичен бизнес на определен кръг хора. Има няколко групи в София, които се занимават дълги години с такова нещо, с такива престъпления", допълни още заместник-главният прокурор.

За 5 души имаме заповеди за полицейско задържане за имотни измами, разполагаме с данни за едно отвличане, допълни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той уточни, че имотите са се намирали на територията на София на различни места.