Апокалиптична прогноза за бъдещето на бившия къмпинг Черноморец направи лесовъдът проф. Александър Ташев от катедра „Дендрология“ в Лесотехническия университет. Той предупреди, че опасността тонове пръст да се озоват в морето заради изсичането на гората, е реална. „Плажът ще бъде унищожен. Такива дървесни видове, които са садени, за да укрепват брега, е забранено въобще да се пипат. Това, което наблюдаваме, е шокиращо“, каза пред bTV професорът.

Застрашена от срутване е и част от вилната зона в морския град. Мястото доскоро беше залесено, но сега е оголено. „Тази територия представлява едно голямо свлачище, което е било спряно навремето с противоерозионни залесявания. Сложени са видове с по-мощна коренова система, които имат свойства да спират движението на почвата. Това, което виждаме сега, е унищожаване на дървесната растителност на голяма площ", обясни дендрологът. "Напълно се унищожават храстите, които задържат по повърхностните пластове и спират свлачището. Неизбежно при една по-влажна година, при повече валежи, всичко това ще тръгне към морето и ще настане екологична катастрофа“, предупреди той. Яна Николова от сдружение „Просперитет за нашия град“ поясни, че опасността е голяма заради високите подпочвени води и активизираното наблизо свлачище. Ниската растителност не трябва да бъде подценявана, защото тя е с доста добре развита коренова система и поддържа един такъв терен в безопасен вид, добави Николова.

Колегата й от „Просперитет за нашия град“ Георги Димитров пък сподели, че се притеснява за достъпа до плажа, тъй като пътят се намира в частен имот. Той алармира Община Созопол за друг маршрут. Кметът на Черноморец Росен Деспов пък каза, че обясни, че се изгражда екокъмпинг, в който обаче няма да има никакви постройки, а ще бъдат разположени само каравани и палатки. „Това, което виждам, не е сеч, а почистване на терена, което собствениците са заявили преди месец в общината. Предстои озеленяване, така че няма нищо притеснително“, уверява градоначалникът. Плажът има нов концесионер, който е изкупил всички земи и имоти наоколо. Георги Георгиев, който е негов представител, обясни, че за да бъде залесен теренът, първо е трябвало да бъде почистен. Георгиев не отрече да е изсечена противоерозионната растителност, посадена преди 50 години, за да спира рушенето на брега, но изтъкна, че районът ще бъде отново залесен. "За да залесим терена, първо трябва да го почистим. Ние сме наели фирма, която ще направи залесяването. Имат си специалисти, които решават какво трябва да се подреже и колко. Ще се направи залесяване отново", добави той. Предвидени са специални храсти, които ще бъдат разположени в ската, уточни Георги Георгиев. Не е махана растителност, която да е залесявана преди половин век, каза Феодър Донебавин. "Представител съм на фирмата, която стопанисва имотите. Не е махана растителност, не са отрязани дърветата. Теренът е почистен и фрезован с цел да се облагороди почвата и да се махнат стари строителни отпадъци от бившите постройки в къмпинга. Целта е да се засее нова растителност", добави той. „Ние се грижим за нашите имоти като добри стопани. Свлачището, за което спомена госпожата, се намира в местността „Червенка“. Тук е направено инженерно геоложко проучване, което потвърждава, че в тази част няма никакви свлачищни процеси. Засегната е предната ивица от морската абразия“, каза още Феодър Донебавин.