Позицията на правителството за защита на българските превозвачи, не само че не е променяна, а е надграждана в редица срещи и форуми, каза пред журналисти в МС министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде БТА. Позицията е официална и публична и е в интерес на българските превозвачи, заяви той.

Предлагам Георги Свиленски, депутат от БСП, да води преговорите в ЕС за защита на превозвачите - имам възможността да го упълномощя за това, щом смята, че ние не можем да се справим, каза Московски.

България е готова със свои предложения по проекта европейска мобилност. Предлага се връщането на шофьорите за почивка вкъщи да не е задължение, а да е негово право, каза министърът.

Има дефицит в прилагането и в контрола на новите правила, защото те трябва да важат и за държави извън ЕС. Ако приемем, че един камион бъде проверяван за работата си в предходния месец, от ЕК предлагат шофьорът да си носи фиша за работната заплата, каза Московски. Само че този фиш е на български език и сега питаме трябва ли да го превеждаме на всички езици в ЕС, за да може да бъде контролиран. Освен това ние също ще осъществяваме този контрол и не е ясно на какъв език ще го правим, каза той. Този закон ще бъде прилаган и към трети държави, но как ще проверяваме например иранците, ако те си носят документи за заплатите, написани на фарси, попита Московски.

"Ако един контролен орган в Европа иска да провери ЕТ "Петко" от Исперих с два камиона, проблеми няма, но как този контролен орган ще отиде в Табриз да провери фирмата на Хасан", попита още министър Московски.

Не е ясно дали ще се ползва часова ставка или минимална работна заплата като основа за плащанията на шофьорите, защото има държави без минимална работна заплата. Ако един шофьор вози във Франция и Германия цял месец, то той би получавал 6300 - 6400 евро заплата, но няма френски и германски шофьор който да получава такава заплата, каза министърът.

Текстовете на законопроекта сега се коментират на ниво работна група, която се нарича КОРЕПЕР 1. Точно в тази работна група каня да се включи господин Свиленски, посочи Московски.

В момента дебатът е дали по време на нашето председателство ще има текст, одобрен от всички и ще бъде приет т.нар. общ подход или ще има просто един доклад за напредъка. Ако с нашите предложения се съгласят всички, аз ще докладвам, че е постигнат общ подход и законопроектът ще продължи да се движи по редовната процедура. Ако не го постигнем, ще дам доклад за напредъка, в който ще има т. нар." червени линии", които не можем да преминем и на следващото председателство отново ще се търси общ подход, каза Московски.